Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu oviss framtid för Fagerstas polisstation

I november spikas nya lokalpolisområden inför 2015. Risken finns dock att stationen i Fagersta försvinner. ”Det skulle vara en katastrof”, säger Fagerstabon Thomas Malmberg.

Annons
Polisens synlighet på gatorna är viktigt, menar Johan Eriksson, närpolisbefäl i Fagersta. ”Det signalerar trygghet, att vi finns till hands om det behövs”, säger han.

Inför den 1 januari nästa år ska dagens 21 polismyndigheter samordnas till en nationell polismyndighet. Inom alla polisområden kommer de nuvarande närpolisområdena tillhöra nya lokalpolisområden.

– Det är den största omorganisationen som polisen stått inför. Närmast jämförbart är förstatligandet 1965, säger Eva Lindberg, som är närpolischef i Fagersta.

Dagens närpolisområde med Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg kommer att bilda ett nytt lokalpolisområde ihop med styrkor från andra delar av regionen.

– Jag kan tänka mig att man tittar på att sätta ihop Fagersta, Skinnskatteberg och Norberg med Sala, men förslag har även funnits på att vi går ihop med Surahammar, säger Eva Lindberg och fortsätter:

– Någonstans ska vi vara stationerade, men några stora byggnationer är inte inplanerade i vårt område. Men det är inga garantier att stationen i Fagersta är kvar.

En grundtanke med den nya organisationen är att polisen ska bli effektivare och komma närmare medborgarna.

– Tanken är att det ska vara fler poliser som jobbar ute på fältet. Poliserna i Fagersta kommer att finnas kvar, men det kan bli att polischefen sitter någon annanstans, säger Eva Lindberg, som påpekar att en lokal polisstation är en viktig symbol för närhet och trygghet för Fagerstaborna.

72-årige Fagerstabon Thomas Malmberg vill att stationen ska vara kvar på orten.

– Det skulle vara en katastrof om polisstationen försvann från Fagersta. Den lokala möjligheten att kunna gå in på stationen är viktig. Min erfarenhet av sådana här omorganisationer är att vissa områden lämnas vind för våg, säger han.

Tomas Malmberg upplever att det sker mycket brott i Kolarbyn, där han bor, och tycker att polisen i preventivt syfte borde vara där oftare.

– Det är ju en del stölder och mycket källarinbrott. Jag har sett folk komma hem på nätterna med cyklar de stulit, där låsen har varit uppbrutna, säger han.

Att bo i Kolarbyn innebär en del försiktighetsåtgärder för Thomas Malmberg.

– Jag vågar inte gå ut efter klockan sju på kvällen. Hade jag bott i Västanfors hade det varit annorlunda. Det viktigaste, tycker jag, är att polisen stävjar våldsbrotten.

Polisens närvaro på gatorna är oerhört viktig, menar Johan Eriksson, närpolisbefäl i Fagersta.

– Det är a och o, och vi försöker vara ute så mycket vi kan och vara synliga för allmänheten. Det signalerar trygghet, att vi finns till hands om det behövs. Och när vi pratar med folk så tycker de att det är jätteskönt att vi syns på stan.

Färre chefer i ny organisation

Sverige får 99 lokalpolisområden med mellan 50 och 180 poliser i varje. Antalet chefer blir färre på alla nivåer i organisationen.

Titlar som kommissarie, polisinspektör och polis-assistent blir kvar men arbetet kan förändras. I augusti lämnas förslag om lokalpolisområden till en styrgrupp som spikar det i november. Organisationen, som får nya regionledningscentraler, sjösätts den 1 januari.

Källa: Polisen

Annons