Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalen kan strida mot lag

Under 2010-2014 betalades totalt 12,2 miljoner kronor ut till NVK:s förbundschef Harold Nilsson. Utredningen presenterades av PWC på torsdagsförmiddagen.

Annons
Magnus Lindahl från revisionsbyrån PWC, Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S), samt kommunrevisorerna Helmut Hoffman och Christina Pernäng deltog i förmiddagens presskonferens.

Den oberoende granskningen om Harold Nilssons heltidslön, pension och konsultarvode är nu klar. Utredningen har gjorts av revisionsbyråns PWC:s Stockholmskontor och Magnus Lindahl från PWC är med och presenterar rapporten.

Även kommunens revisorer Helmut Hoffman och Christina Pernäng är på plats.

Det var i december som revisorerna slog larm till nya kommuanlrådet Marino Wallsten (S). 

PWC påkekar ett antal risker med upplägget och varnar bland annat för att upphandlingar skett i strid mot lagen om offentlig upphandling.

Harold Nilsson har anlitats som konsult av både NVK och Fagersta kommun.

– Om Fagersta och NVK ses som samma upphandlare så kan man tänka sig en situation där det är en enskild upphandling. Det kan i så fall medföra att regelverket inte har följts. Det behöver man se över och vilka konsekvenser det kan få, menar Magnus Lindahl, revisor vid revisorskonsulten PWC och ärendets externa utredare.

Upplägget kan också innebär en skatterisk.

– Om det är så att konsultarvoden är att betrakta som lön så får det konsekvenser för hur skatten ska hanteras, det gäller fakturor som har gått både till NVK och fagersta kommun.

Skattefrågan handlar om huruvida det är Harold Nilssons bolag Alnitec eller NVK som ska stå för sociala avgifter. 

Rekommendationen från PWC är att se över detta.

PWC varnar för risken med att sitta på dubbla stolar då lagen om offentlig anställning begränsar i vilken mån man samtidigt kan ha en bisyssla.

Vissa månader har det totala ersatta antalet timmar, inklusive ordinarie arbetstid, uppgått till nästan två heltidstjänster, skriver PWC i rapporten. 

Magnus Lindahl påpekar med tanke på det totalt arbetade antalet timmar att det finns anledning för NVK att se över om Harold Nilssons arbete utförts på det sätt som det var tänkt.

Marino Wallsten (s) vill inte säga om det är problem för närvarande med Harold Nilssons anställtningsavtal.

–Kommunstyrelsen kommer se över detta, säger han.

– När det gäller kännedoms- och ansvarsfrågan är det inte vårt uppdrag att klarlägga det, säger Magnus Lindahl.

Annons