Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn fick aktivera sig med löv och filmkamera

"De blir otroligt rörliga, smutsiga och lyckliga"

Annons

–This was the best nånsin! utropar en elev från Centralskolan i Norberg. Det talades en hel del engelska då teatergruppen som var på besök är från Estland. Föreställningen där barnen fick delta tog plats i ungdomslokalen Unkan i Norberg. Från att visa inspelade filmklipp till att filma live kunde teatergruppen till en bör

jan lura barnen om vad som skedde på filmduken. En stor lövhög befann sig på scenen i rummet bredvid dit barnen sedan kunde springa för att bli filmade.

När barnen fick syn på lövhögen visste de precis vad de skulle göra, kasta sig i den.

Hellen Smittberberg är projektledare på Dans och cirkus på Västmanlandsmusiken, Västerås konserthus.

–Vi har börjat berika kommunerna med mer dans och cirkus. Det här är ett gästspel från Estland, det är i samverkan med flera länder. Man låter barn hoppa i en lövhög och sedan kunna se sig själva på film. Till slut klipps det här ihop till en slags dansfilm. De blir otroligt rörliga, smutsiga och lyckliga, säger Hellen Smitterberg.

Gästspelarna från Estland består av dansarna Kaja Lindal, Jaan Lust och videoredigeraren Taavet Jansen. De gjorde ett drömprojekt tillsammans med flera medverkande och har träffat barn i olika länder där de får ta del av projektet som heter Leaf Duet.

–Idén handlar om att leka med barn och hur de kan bli manipulerade med kamera. Barn interagerar mycket med kamera i dag. Barn är väldigt intelligenta. I gästspelet kan de leka i löven, säger Kaja Lindal.–De kan leka i nuet och jag tycker det är speciellt, säger Jaan Lust,

Annons