Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnhjälmen visade sig vara en sköldpadda

Även i år har en sköldpadda bosatt sig i Västanfors. Denna gång vid båtklubben där den hittar lagom mycket sol och skugga.

Annons
Kärrsköldpaddan. ”Släpp för guds skull inte ut sköldpaddor. Det här är djur som lever länge och är till viss del självgående men kräver ändå omsorg”, säger länsveterinären Marek Goczkowski.Foto: Seth Jansson

Fagersta. Gunnar Nyman har haft besök av sköldpaddan i nästan en månad nu där han jobbar på sin båt vid båtklubben. Den rör sig i ett vattenfyllt dike och kan få sol morgon och kväll genom att byta dikeskant.

– Jag blev så förvånad första gången jag såg den. Jag trodde att det kunde vara en barnhjälm av något slag men när jag tittade närmare såg jag att det var en sköldpadda, säger Gunnar Nyman.

Den 20 juli förra året skrev Fagersta-Posten om en sköldpadda som upptäckts längs cykelbanan på vänster sida av kungsbron i Västanfors.

Läs mer:  Sköldpadda på vift i Fagersta

Om det är samma sköldpadda går inte att säga. Men länsveterinär Marek Goczkowski menar att det inte är omöjligt.

– Utefter bilden skulle jag tro att det är en kärrsköldpadda, den kan gå i dvala och klara sig utan mat väldigt länge, säger han.

Till skillnad från den animerade varianten lever den inte i kloaker och äter pizza. Kärrsköldpaddan är allätare och kan hitta föda.

– Jag tycker att man ska lämna den i fred. Om den har anpassat sig borde den få leva vidare där, säger Marek Goczkowski.

– Men släpp för guds skull inte ut sköldpaddor. Det här är djur som lever länge och är till viss del självgående men kräver ändå omsorg.

Annons