Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård för äldre finskspråkiga – telefonrådgivning på finska

En seniorrådgivning på finska har startat i Fagersta. Verksamheten omfattar öppen sjukvårdsmottagning för boende i norra länsdelen samt telefonrådgivning för alla äldre finskspråkiga i länet.

Annons

– När första generationens sverigefinländare blir äldre tappar de ofta svenskan som de lärt sig först i vuxen ålder och då ökar behovet av hjälp på det egna språket. Bristande språkkunskaper ska inte vara ett hinder för jämlik vård, säger regionrådet Karin Thorborg (V) i ett pressmeddelande.

Den nya seniorrådgivningen är placerad på servicehuset Malmens i Fagersta och är öppen en dag i veckan, på måndag eftermiddag.

Kl 13-15 öppen sjuksköterskemottagning riktad till äldre finsktalande boende i Fagersta, Skinnskatteberg och Norberg. Kl 15-17 telefonrådgivning för alla finsktalande äldre i Västmanland. Här kan de få hjälp med från sociala och ekonomiska frågor till kontakt med olika instanser i samhället.Tidigare fanns en liknande sjuksköterskemottagning i Västerås, men den verksamheten riktade sig inte till finsktalande i hela länet, utan i huvudsak till boende i Västerås.

Verksamheten finansieras med statsbidrag som Region Västmanland får då regionen ingår i finskt förvaltningsområde.

Annons