Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet till kommunen: Polisen vägrar betala notan för väktarna

Polisen kommer inte betala den räkning som Fagersta kommun skickade dem för höstens och vinterns väktarkostnader skriver P4 Västmanland.

Annons

Fagersta kommun meddelade i början av januari att de skickat räkningen för höstens och vinterns väktarkostnader till polisen:

"Eftersom Fagersta kommun har tvingats utföra uppgifter som är statens ansvar begär vi kompensation från Rikspolisstyrelsen för utlagda medel.”

Nu meddelar polisen att de inte kommer att betala räkningen på en halv miljon kronor.

– Vi har bedömt att det inte är fel eller försummelse enligt skadeståndslagen, som är det vi prövar, säger Eva Sjögren, jurist vid polisens rättsavdelning, till P4 Västmanland.

Det var efter att polisen beslutat att inte patrullera Fagerstas gator som kommunen i september själva valde att ta in ett privat väktarbolag istället.

– Fagersta kommun har drabbats av en omfattande ökning av skadegörelse, våld och ungdomsbrottslighet. Samtidigt har polisbemanningen inom det lokala polisområdet Norra Västmanland minskat med omkring 40 tjänster, trots att polisområdet har utökats med en kommun, konstaterade Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande då.

Annons