Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Fagerstas rättvisearbete skjuts upp: ”Handlar om att vara respektfull”

Det är oklart om Fagersta kliver ur Fairtrade-samarbetet. Kommunfullmäktige valde att återremittera frågan – eftersom Fairtrades styrgrupp inte har blivit tillfrågad.
– Det handlar om att vara respektfull mot styrgruppen, säger Shiro Biranvand (V).

Annons

Fagersta skulle gå ur Fairtrade-samarbetet för att kunna arbeta bredare med rättvisefrågor. Det var politikerna i kommunstyrelsen eniga om. Men på måndagen när ärendet var uppe i fullmäktige kom ny information till bordet.

– Styrgruppen för Fairtrade har inte haft kunskap om det här. Det är inte schysst mot en styrgrupp att inte vara remissinstans, säger Shiro Biranvand, vice ordförande i fullmäktige.

Styrgruppen består av representanter från kommunstyrelsen, tjänstemannasidan inom kommunen, Ica Fontänen, Coop, Fagersta Stainless och NVU. Styrgruppen ska enligt handlingsplanen för Fairtrade City planera och genomföra aktiviteter samt arbeta med löpande frågor.

Under fullmäktige yrkade både Marino Wallsten (S) och Jan Johansson (M), båda ur majoriteten, på att träda ur samarbetet.

– I dag finns ett väldigt litet engagemang utanför kommunorganisationen i arbetet med Fairtrade. Vi känner kollektivt att det engagemang som vi har i det här med syfte att erhålla diplomeringen, det är tid och den kan användas mycket bättre i ett aktivt miljö- och klimatarbete, säger Marino Wallsten.

Men Vänsterpartiet och även Liberalerna önskade återremiss. Så blev det också – utan votering.

Varför blev det ingen votering?

Det var ett ordförandebeslut om återremiss. Det var jämnt men jag tycker det kom fram lite nytt också under fullmäktige så de blev ett starkare beslut för återremiss, säger fullmäktiges ordförande Eleonor Wikman (S).

Hon fortsätter:

– För oss inom S var det ingen stor fråga om det skulle bli återremiss eller om det skulle avgöras nu. Då var det bättre att vi tar det ett varv till.

Nu ska alltså styrgruppen för Fairtrade tillfrågas angående Fagerstas eventuella utträde. Sedan hamnar frågan i fullmäktige igen.

Shiro Biranvand, till vänster, yrkade på att rättvisefrågan skulle återremitteras. Arkivbild.

Läs också: Resenärer fick gratis bananer

Läs också: Bäst i länet på Fairtradefika

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons