Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDSPEL: Bättre bullar med Hjördis smarta tips

På söndag är det dags för kanelbullens dag. För den som vill baka sina egna kanelbullar har Fagersta-Posten vänt sig till bakexperten Hjördis Gustafsson för att höra hur de bästa bullarna bakas.

Annons
Färdigjäst deg. För att få luftigare kanelbullar använder Hjördis Gustafsson sig av mindre mjöl.  Dessutom arbetar hon inte degen så mycket efter jäsning.

Ängelsberg. – Jag tänkte att jag skulle göra som de gör på teve så jag har redan gjort en sats med kanelbullar, säger Hjördis Gustafsson.

Vilket är bra för då blir det lätt att visa hur slutprodukten ska se ut. Vilket är viktigt eftersom Hjördis gör inte vilka kanelbullar som helst.

Under åren hon bakat åt sig själv och till brukskyrkan i Fagersta har hon arbetat och provat sig fram till ett eget recept. Som hittills inte haft något namn.

Kan vi kalla det Hjördis kanelbullar?

– Ja så får de heta. I evinnerliga tider har jag gjort på det här viset. Jag har inte tänkt på att ge dem ett namn, säger Hjördis Gustafsson.

Hemligheten, berättar Hjördis, är att inte använda så mycket mjöl.

– Receptet som står på mjölpåsen säger att man ska knåda degen i fem minuter efter att den har jäst. Men då måste man tillsätta mjöl hela tiden och om man ska göra det blir degen så stabbig.

Sen använder hon en tredjedel så mycket smör än vad som står på paketet.

– Jag tycker att det blir så onödigt mycket fett annars. Det blir klibbigt och sen är det inte så bra för hälsan heller, säger Hjördis.

Hon bakar ofta till sin son som fortfarande vill ha ”mammas bullar” när det vankas kanelbullar.

– I Brukskyrkan var det två herrar som alltid kom in på morgonen. Man såg hur de liksom nosade sig in i köket. Då ville de ha varsin bulle, säger Hjördis och skrattar.

Bre på smör. Hjördis Gustafsson brer på smöret på två tredjedelar av degen hon nyss kavlat ut. Sen strör hon på kanel och socker.
Vik i tre delar. Vik degen i tre delar och skär den sen i cirka centimeter breda delar.
Snurra. Snurra degbiten och sno ihop den till en snurra.
Bullarna är färdigsnurrade.
Hjördis tar ut bullarna när de ser ut att ha gräddat klart.
Annons