Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bluff eller ej så ska det tas på allvar"

Oroliga föräldrar efter rykten om försök till barnarov.

Annons
Charlotte Johansson, här med dottern Olivia, läste om händelsen på Facebook och fick sedan ett mejl från dotterns lärare. ”Först fick man ju panikkänslor och tänkte det värsta. Men det gäller att man blir påmind om att sånt här händer och kan hända hela tiden. Det är bra att lärare pratar med barnen om sånt här”, säger hon.

Två män i en vit skåpbil sägs ha försökt locka med sig en pojke utanför Alfaskolan, genom att erbjuda honom godis och skjuts. ”Bluff eller ej så ska det alltid tas på allvar”, säger Fagerstabon Charlotte Johansson som har barn på Per Olsskolan.

I ett informationsblad till lärare och föräldrar skriver Alfaskolans rektor Yvonne Flodström om händelsen.

– Det är inte tänkt som att skrämma föräldrar eller att barnen ska känna sig rädda. Utan polisen tyckte att det kunde vara klokt av skolan att informera om det, att man blir påmind om att sådant faktiskt kan hända, säger Yvonne Flodström.

En som fick informationen är Charlotte Johansson.

– Jag anser att skolan har agerat helt rätt. Om någonting hade hänt och man som förälder inte fått veta, skulle man bli förbannad, säger hon.

Charlotte Johansson är noga med att förklara för sina barn att aldrig följa med främlingar.

– Men man kan aldrig säga det för många gånger. Och det är viktigt att man säger det på rätt sätt för att inte skrämma barnen. Att lärare berättar om det i klassen är jättebra så det kommer från flera håll, säger hon.

Enligt Yvonne Flodström har pojkens föräldrar gjort en polisanmälan och givit signalement på de två männen i den vita skåpbilen.

Diskussioner på sociala medier

En Facebookstatus som las ut i onsdags har vid skrivande stund delats över 400 gånger och en diskussion pågår om vad som har hänt. Många tycker det är upprörande men är glada över att skolorna har gått ut med information till föräldrar i Fagersta med anledning av händelsen. De ser hellre att det varnas en gång för mycket än en gång för lite.

Några menar att det handlar om en så kallad ”klintbergare”, vandringssägen , då vita skåpbilar har synts vid skolor förut.

Annons