Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende skeptiska till guidade bussturer

Drygt ett år efter branden är det många som intresserar sig för hur landskapet förändrats.

Annons
Intresset för de guidade bussturerna i brandområdet har varit stort. Omkring 600 turister har bussats omkring hittills enligt Eva Holm, platsansvarig på Svartådalens café och service där turerna utgår ifrån.

Guidade turer, enskilda turister och skyltar om att ”obehöriga äga ej tillträde” samsas längs vägarna sedan skogsbranden förra året. För de boende ställer den ökade turismen i området till med vissa problem i vardagslivet.

Det handlar om bilar som åker långsamt på vägarna och i vissa fall också stannar eller parkerar utmed huvudleden för att se på förödelsen efter branden. Flera av de boende vittnar om problem med bilar som parkerat i vägen för deras infarter.

– Vi bor vid en infart med bom och det finns både stoppskyltar och annat. Men folk brukar ställa sig där fast parkering är förbjuden. Nästan varje gång vi kommer står det bilar parkerade och folk har gått därifrån.

– Vi förstår att folk är intresserade men det finns bättre vägar att åka upp på i så fall. Folk visar ingen respekt, säger Anja Landgré som bor vid Stavsänget.

Göran Gustafsson har också hus vid Stavsänget och upplever samma problem.

– Det händer ofta att det står bilar här och är i vägen, berättar han samtidigt som han stänger igen den bom som placerats ut för att stoppa obehörig trafik.

I Stabäck upplever man samma problematik. Marie Nyberg bor precis utmed vägen och tycker att brandturismen är störande.

– Att bilar kör sakta trots att det är 60 här är ett problem. Vi får tuta för att komma fram, berättar Marie.

Vid hennes tomt har familjen satt upp ett staket mot vägen för att stoppa en del av insynen som blivit efter att deras häck försvann med skogsbranden.

– Nu kan man röra sig på tomten utan att folk stirrar, säger Marie som upplever just turisternas blickar och frågor som jobbiga.

– Folk tar med sig fika och så vidare, de har ingen respekt utan är mer som att ”vi ska bara titta”.

Guidade turer anordnas i brandområdet sedan i juli och går som bussturer via Svartådalens bygdeutveckling och vandringsturer via Fågeltorpet i Västervåla. Tanken med turerna var att få turismen mer sammanhållen och kontrollerad då turister vid flera tillfällen stört både skogsarbetare och boende utmed vägarna i brandområdet.

Men flera av de boende är skeptiska till turerna.

– De som åker bil de åker bil, de som vill åka guidad tur åker det. Jag tror bara att det blir ännu fler folk, säger Marie Nyberg.

Anja Landgré har förhoppningar om att turerna ska samla ihop turisterna mer.

– De är ju lokala här som sköter det, så det är bra. Jag har inte märkt något av det.

Eva Holm är platsansvarig på Svartådalens café och service där bussturerna utgår från.

– Hittills har vi bussat runt omkring 600 personer. Det betyder att vi tagit bort ungefär 350 bilar som annars skulle ha åkt på egen hand.

– Vi har inte fått några klagomål alls, bara positiv feedback. Vi kan bestämma var vi vill stanna på ett sätt så vi inte stör boende eller kränker någons integritet.

Läs mer: Fördubbling av brandturismen i Ängelsberg.

Annons