Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk och misshandel bakom uppsägning av personal

I kväll handlar SVT:s Uppdrag granskning om asylboendet Norrbygården, bland annat om uppsägningen av all personal i februari och vad som låg bakom det. Fagersta-Posten har varit i kontakt med Joakim Sköldhammar från Kulthammar AB som driver Norrbygården.

Annons
Joakim Sköldhammar, på Kulthammar, var på plats på asylboendet Norrbygården i februari, efter rapporterna om missförhållandena.

Fagersta-Posten har tagit del av programmet i förväg. SVT:s Uppdrag granskning visar att arbetsgivaren Kulthammar AB ersatte anställd personal (som hade anställningar via Arbetsförmedlingen) med praktikanter.

- Jag ser det inte så eftersom jag har försökt lösa en uppgift och få en förbättring på ett boende, säger Joakim Sköldhammar från Kulthammar AB i programmet.

Praktikanterna har en flyktingbakgrund, precis som den personal som sparkades. Uppdrag granskning konstaterar att personer i den grupp som kanske har svårast att hitta jobb har slagit ut varandra från arbetsmarknaden.

Läs mer: Personalen på Norrbygården sparkas

När Fagersta-Posten tar kontakt med Jonas Sköldhammar bekräftar han bilden han hade av att det var en akut situation som behövde lösas.

- Situationen var så pass allvarlig på Norrbygården när avtalet med underleverantören sades upp och jag var tvungen att fixa fram folk snabbt, säger han.

I Uppdrag granskning säger Joakim Sköldhammar att det framkommit missnöje från myndigheter som han var tvungen att agera på och att anledningarna till missnöjet är något mellan honom och de berörda myndigheterna. Fagersta-Posten har vid flera tillfällen, innan händelserna i februari, rapporterat om misstänkta missförhållanden på Norrbygården.

Kan du säga något mer om vad missförhållandena handlade om?

- Det var allvarliga incidenter som jag inte kan gå in på mer i detalj just nu. De är föremål för förundersökning hos polisen.

Att det var oroligt på Norrbygården under fjolåret och början av det här året bekräftar polisen till Fagersta-Posten. 43 anmälningar om brott är registrerade hos polisen, och flera av dem gäller grövre brott. Det handlar bland annat om flera fall av misshandel som utreds av åklagare, varav fyra pågående utredningar gäller misshandel av barn och minderåriga.

- Generellt sett har det varit en hel del problem med misshandel, bråk och skadegörelse. Det har också varit problem med större bråk mellan olika grupper, säger kommissarie Johan Stenvi.

Joakim Sköldhammar uppger att i nuläget har Norrbygården 17 anställda, samtliga av företaget. Inga praktikanter finns kvar.

-De praktikanter som gjorde ett bra intryck och som visat framfötterna har fått stanna och deras praktik ledde in till ett arbete precis som planen var från början. Det är 16 stycken som direkt efter avslutad praktik fått sin anställning och som gör ett jättebra jobb hos oss på Kulthammar ABs boende Norrbygården.

- Just nu håller vi på att forma verksamheten och hitta vilka roller de anställda ska ha.

Bilden Joakim Sköldhammar vill förmedla är att det blivit bättre på Norrbygården nu, efter att Kulthammar AB själva tagit över driften.

- Stämningen är en helt annan än förut. Jag vill vara så transparent som möjligt så ni är välkomna att besöka oss för att se själv.

Polisens bild är också att mycket av oroligheterna har försvunnit.

- Vår spontana reaktion är att det nog har lugnat ner sig. Under senare tid har det känts som att det har blivit lite bättre, säger kommissarie Johan Stenvi.

Läs också: Nytt hopp på Norrbygården

Kulthammar om nya planen

Annons