Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden förändrade deras liv

Skogsbranden överraskade alla när den slog till mot Stabäck. Med all sin kraft kom den att förändra bybornas liv i grunden.

Annons
Stefan och Marie Nyberg i Stabäck bygger staket mot vägen. Deras liv har förändrats fullständigt efter branden, bland annat på grund av den strida strömmen av brandturister som stannar på vägen och spanar in över deras tomt. ”Naturligtvis måste de få åka förbi, men vi önskar att de inte skulle stanna eller åka in på vägarna mellan husen”, säger Marie.

Marie och Stefan Nybergs röda hus med vita knutar inramas av en idyllisk trädgård. Men på andra sidan vägen breder ödemarken ut sig. Ett år senare påminner de förkolnade resterna om den förödelse som branden skapade.

Nybergs vardag påverkas fortfarande i allra högsta grad av branden.

– Jag saknar mest av allt det vanliga livet. Som det såg ut då, som det var då. Det kommer inte tillbaka, säger Marie.

– Nej, det kommer att sitta kvar det här, säger Stefan.

Branden rörde sig strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen 4 augusti med rekordfart – 80 meter i minuten – rakt mot Stabäck. Räddningstjänsten hade tre timmar tidigare tvingats fly från de nordliga begränsningslinjerna vid Gammelby och inget hindrade framfarten i nordvästlig riktning.

Så plötsligt dök den upp utanför Nybergs hus. De minns tydligt: Det kompakta mörkret. Stora eldklot. Tujahäcken som brann. Växande panik.

De rafsade med sig fotoalbum, dator och hundar. Lyckades med slalommanövrar fly i bil från eldstormen och ta sig till korsningen vid Engelsbergs bruk.

– Jag bara skrek hela vägen. När vi kom ned till korsningen såg jag inte polisen. Jag vet inte hur jag gjorde, men jag lyckades bromsa, säger Marie.

Branden skonade deras hus, endast garaget brann ned. Men de har förlorat mycket annat. Också sådant som inte går att ta på.

– Du tror att du är trygg hemma. Sedan kom branden hem till oss, säger Marie.

Hon har gått i samtalshjälp, tio så kallade krissamtal.

– Jag har haft svårt att sova. Lukten från branden kändes under en lång tid och vi blir påminda om den hela tiden – ja så fort vi drar upp rullgardinen i sovrummet, säger Marie.

Samtalshjälpen har varit bra, tycker hon.

– Jag blir fortfarande väldigt uppjagad när jag pratar om branden, det känns i hela kroppen. Men det har blivit bättre och bättre.

Stabäck drabbades hårt av branden. Men byn hade samtidigt tur. Trots att en eldstorm pådriven av brandgaser, varmt väder och starka vindar slog till så brann inget permanentboende ned.

Brandingenjörernas förklaring är att vinden vände. Men varför vände vinden? Stabäckbornas tankar har under året snurrat runt sådana frågor.

– Jag har tänkt mycket på att elden var så nära. Alla fastboende hus har klarat sig fast det brunnit bara någon halvmeter ifrån dem, säger Stefan Nyberg.

En av familjen Nybergs grannar i Stabäck är Elsa Holm. Hon flydde från branden tillsammans med en privatperson som stannade med sin bil för att varna henne. Inte heller något av Elsas hus drabbades av branden och det är hon mycket tacksam för.

– Det är otroligt egentligen men kanske kan Gud hjälpa den som ber om hjälp, säger hon.

Marie har haft liknande tankar:

– Det är nästan så jag tänker att någon däruppe lagt sin hand över husen, säger hon.

Inte bara oro och obesvarade frågor har tagit upp Stabäcksbornas tid. Under året som gått sedan branden har Nybergs lagt ned det mesta av sin fritid på kontakt med försäkringsbolag och myndigheter.

Det har handlat om allt från ersättningar för materiella förluster till frågor om bygglov för nytt garage.

Tidigt i vintras tog alla praktiska frågor formen av ett oöverstigligt berg.

– Vi hamnade i apati eller utmattning, orkade inte ta tag i något, säger Marie, som under en period var sjukskriven från sitt jobb.

Nu utnyttjar hon och Stefan semestern till att göra i ordning staket, det nya garaget och tomten.

De kan återställa tomten, bygga garage och staket. Men de kan inte göra något åt brandlandskapet utanför fönstret. Inte heller den ström av brandturister som stannar till och spanar in över tomten. Stabäck har bytt skepnad efter branden.

Värmen var tryckande när en av sommarstugeägarna i Stabäck, Evald Klevö, några dagar innan skogsbranden startade lutade sig över Nybergs grind. Marie minns det tydligt.

– Han sa till mig: Ni bor i paradiset. Jag brukar tänka på det. Han tyckte det var som i paradiset.

– Sedan brann vårt paradis ned.

Enligt Elsa Holm har branden fört något gott med sig: ”Vi i byn har träffats allihopa flera gånger för att prata igenom allt. Vi känner varandra bättre nu och det är bra”.

Ingen visste om framfarten

Ingen från marken eller luften hade koll på brandens utbredning mot Stabäck 4 augusti förra året.

Räddningstjänsten som efter lunchtid tvingades fly från brandens norra begränsningslinje koncentrerade sig på att evakuera Gammelby. Helikoptern som skulle hålla koll på utbredningen tvingades fokusera på skogsarbetare som stängts in av elden.

”Räddningstjänsten hade en bristfällig lägesbild. Det är signifikant från det att branden startade”, säger Anna Henningsson, brandingenjör i Nerikes brandkår, som utrett brandförloppet.

Annons