Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandsäkerhet för tryggare asylboende

24 nyanlända och personal från Norrbygården var på informationsmöte på brandstationen för att lära sig om brandsäkerhet. ”Vi vill skapa en lugn och bra miljö för de boende”, säger Norrbygårdens verksamhetschef John Munter.

Annons
Räddningstjänsten har gjort flera utryckningar till Norrbygården under kort tid. Samtliga gånger har det rört sig om boende som röker inomhus, vilket har triggat i gång det interna brandlarmet. Nu ges säkerhetsinformation till 24 av Norrbygårdens asylsökande och personal för att kunna hantera en eventuell brand eller annan nödsituation.

Dagligen får personal och boende på Norrbygården information om brandsäkerhet, men trots det händer det att räddningstjänsten får rycka ut till platsen.

– Det visar sig ofta att någon röker inomhus och det är en av de vanligaste brandorsakerna, säger styrkeledaren Lars-Åke Jansson.

För att förhindra detta och samtidigt skapa en tryggare boendemiljö ges nu information och utbildning inom brandsäkerhet men också första hjälpen. Bland annat fick deltagarna veta att det varje dygn brinner i åttio bostäder i Sverige och att räddningstjänsten rycker ut till tjugo av dessa. Resterande sextio är småbränder som de boende själva kan släcka.

– Det gäller att alla förstår de här viktiga bitarna och på det här viset kan informationen nå fram till samtliga. Vi har redan märkt av en mycket lugnare och bättre miljö på Norrbygården, säger John Munter.

De 24 boende och personal som har informerats ska sedan se till att informationen når ut korrekt på alla språk.

– Det är viktigt att få veta så vi kan hjälpas åt. Och alla vill kunna överleva om det blir brand, säger en boende.

Läs mer”Vi arbetar hårt för att skapa trygghet”

Brandskydd och brandsäkerhet

Ansvaret för brandskyddet ligger både på den som äger byggnaden (det vill säga fastighetsägaren) och på dem som nyttjar byggnaden (exempelvis hyresgästerna).

I ett flerfamiljshus är ägaren skyldig att ha någon form av brandskydd (brandsläckare, slang eller brandfilt) på varje våningsplan eller inom ett avstånd på 25 meter.

Det största problemet är den stora mängden rök som en brand innebär. Två till tre andetag av brandrök kan få en person medvetslös.

Källa: Brandskyddsföreningen

Annons