Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branschdag för framtiden

Arbetstillfällena har minskat men industrin har fortsatt behov av ny personal.

Annons
Roger Berggren (till höger) var en av företagarna som deltog i branschdagen där han bland andra träffade Kim Sörensen som söker nytt jobb.

Runt om i länet bjöd arbetsförmedlingen tidigare i veckan in till möten mellan företrädare från industrin och de som är intresserade av att jobba i den sektorn. I Fagersta hölls träffen i Folkets hus och biosalongen var välfylld när en panel från några av områdets industriföretag bland annat berättade om hur de går till väga när de rekryterar och vilka krav de ställer.

– Det här är ju en industriregion, och då är det bra med en sådan här dag. Vi tänker ett par år framåt. Om lediga jobb som kan finnas 2016 och 2017, säger Lena Pfeiffer från arbetsförmedlingen.

Nu finns det tid att klara av en utbildning för de jobb som kan komma, menar Lena Pfeiffer. Och då också skaffa sig den utbildning som företagen frågar efter.

– Här, i vår region, väntar väl inga väldigt stora pensionsavgångar de närmaste åren. Det är mer en jämn ström av personer som lämnar arbetslivet varje år.

Rekryteringsprocessen skiljer sig åt mellan företagen. Men gemensamt är att ingen av dem ser några väldigt stora behov av nyanställningar just nu.

Inte heller är det som i en del andra branscher där stora pensionsavgångar väntar de närmaste åren.

Men ett visst behov av ny personal finns ofta ändå.

– Med 450 anställda i Skinnskatteberg finns det nästan alltid någon plats att fylla, säger Tord Pettersson, Systemair.

Företrädarna från företagen påpekade vikten av utbildning, och ett snyggt uppställt CV. Men sedan skiljer sig processen åt.

En del företag får ofta spontanansökningar utan att de har annonserat ut några lediga tjänster. Ansökningar som då ofta sparas en tid. För att sedan plockas fram och tittas närmare på om det uppstår vakanser.

– Jag tror att en sådan här dag kan vara bra för att knyta kontakter, säger Lars-Åke Stefansson från Atlas Copco.

– Just nu har vi inget större behov av att anställa. Men jag jobbar redan med nästa sommar, och då behöver vi väl 60 till 70 personer för sommarvikariat.

Roger Berggren från Fårbo mekaniska har ett lite annat läge än storföretagen. Han liksom flera av de andra företagsrepresentanterna fick ta emot CV från intresserade.

– Jag ser gärna att man besöker oss. Säger hej, jag vill jobba hos er, säger Roger Berggren.

– Kanske kan vi ordna praktik så att personen får chans att visa vad den går för. För så är det, det är väldigt mycket upp till var och en att visa vad man går för.

Berggren har anställt personer från helt andra branscher. Med bra resultat:

– Vi har folk som arbetat på Bake off och aldrig jobbat med svarvar, men som fått utbildning. Och nu gör ett jättebra jobb hos oss.

– Vi har även rekryterat personer till oss som först pendlat hit, men sedan valt att flytta till Fagersta.

En som hoppas på jobb inom industrin är Kim Sörensen som passade på att lämna sitt CV till bland andra Roger Berggren.

– Jag är arbetssökande. Tidigare har jag jobbat inom hotell och restaurang. Men jag vill byta bransch nu, säger Kim Sörensen.

– Så då är en sådan här dag bra.

Annons