Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister på två av Fagerstas matställen upptäcktes under inspektion

För hög temperatur på sås vid salladsbuffé samt avsaknad av allergiinformation var några av de punkter som nu bör åtgärdas efter den kontroll som utförts av miljöenheten vid V-Dala Miljö & Bygg.

Annons

I mitten på oktober gjordes livsmedelskontroller i Fagersta där två verksamheter fick bakläxa av miljöenheten. Det var Café Fagerstahallen samt pizzerian Pizzahaket som numer väntar in ett återbesök för att se om punkterna har åtgärdats .

Kontrollerna utförs årligen och syftar till att kontrollera att livsmedelsföretagen följer bestämmelserna enligt livsmedelslagstiftningen. Inspektionen utgår ifrån bedömningar som grundas på EU-förordningar, nationella lagar, förordningar, föreskrifter och även vägledningar från livsmedelsverket.

Café Fagerstahallen fick nedslag på sex olika punkter. Varor i frysen saknade märkning vilket behövs ifall ett problem skulle uppstå som innebär att verksamheten skulle behöva skicka tillbaka varorna. Ingrediensförteckning saknades även på vissa varor medans andra förvarades direkt på golvet. Miljöenheten bedömer att renhållningen förbättras om de förvaras högre upp.

Läs också: Lösningen för att rädda kafeét i Fagerstahallen

Golvbrunnen i städutrymmet var smutsigt, arbetskläder fanns men användes inte och en skylt om allergiinformation vid köpdisken saknades. Vid den ena köpdisken fanns en skylt, men enligt miljöenheten bör en skylt också sitta vid den andra disken. Efter årsskiftet kommer Café Fagerstahallen att drivas av Fagersta kommun.

Vid inspektionen på Pizzahaket ska det ha varit fem punkter som behövde åtgärdas. Ett handfat vid köttberedningsbänken och i degrummet användes inte på grund av att saker, till exempel kylskåp, står i vägen. Här råder miljöenheten verksamheten att flytta om för att handtvätten ska kunna användas. I degrummet ska även golven haft en bristfällig rengöring då rester av mjöl befann sig på golvet.

Läs också: Oxfilé kan vara fläsk - restauranger granskade

Utslagsvasken användes inte i städutrymmet utan användes som förvaring av verktyg och städmoppar hängdes inte upp. Däremot användes ett annat utrymme där handfatet användes. Det gjordes även en temperaturkoll på en sås i salladsbuffén som uppmätte en temperatur på 21,4 grader varpå inspektören uppmanade att såsen skulle kastas. Enligt miljöenheten bör inga sallader eller såser överstiga en temperatur på åtta grader. Dessutom saknades en dokumentation om nedkylning av stora mängder kebab.

Varken Pizzahaket eller Café Fagerstahallens ägare vill lämna några kommentarer.

Läs också: Swedbar och kök får kniven mot strupen

Annons