Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef på Arbetsförmedlingen bröt mot meddelarfriheten

I kvällens Uppdrag granskning som handlar om uppsägning av personal på Norrbygården i februari, var arbetsförmedlingen inblandad. Enligt uppgifter till Uppdrag granskning ska en chef på myndighten i och med detta ha efterforskat källor och där med brutit mot meddelarfriheten.

Annons

Fagersta-Posten har tagit del av innehållet i kvällens Uppdrag Granskning. Där framkommer också att Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, själv ska ha sagt till programmet att en chef har efterforskat källor efter granskningen. Detta strider mot meddelarfriheten och är straffbart.

I mejlet som chefen skickade står bland annat: ”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?” står att läsa på ug:s hemsida.

Fagersta-Posten har pratat med Katarina Yng, chef för norra Västmanland och Heby.

- Det var en sektionschef som inte har jobbat mer än ett år som skickade ut detta av misstag, säger hon. Efter det har vi samlat medarbetarna i en dialog och skickat ut korrigeringsmejl.

Hur kan man skicka ut ett mejl av misstag?

- Det var nog så att mejlet missuppfattades. Det sektionschefen menade var att vi ska vara noga med att tänka på sekretessen. Men det är utrett nu och medarbetarna har förståelse för det som inträffat.

Katarina Yng är noga med att påpeka att arbetsförmedlingen välkomnar alla former av media- och presskontakter och vill gärna att medarbetare har det.

- Jag vill också understryka att jag har fullt förtroende för den här chefen, han befann sig i en pressad situation i och med granskningen.

Hon och ledningsgruppen har skrivit en utredning av mejlet och lämnat vidare till sin överordnade chef, Viktoria Axberg.

En annan kritik som Uppdrag granskning riktar mot er är att ni skickade fel chef till intervjun?

- Vi skickade den chef som hade mest insikt och kunde lämna rätt och mer information i det ärende som det gällde. De hade nog förväntat sig att få prata med mig, men istället för att jag sagt "inga kommentarer" så valde vi att skicka chefen för Ljusdal.

Katarina Yng påtalar att de ser sig som en rikstäckande myndighet och alltid försöker att skicka den som kan ge bäst svar i kontakt med media, oavsett geografisk tillhörighet.

Läs mer: Bråk och misshandel bakom uppsägning av personal

Annons