Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bli Fagersta och Norbergs nya hjärträddare

Snart kan räddningstjänsten i Fagersta och Norberg komma att rycka ut vid hjärtstopp.

Annons
Christer Hedén, brandman inom Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, visar en bil som liknar den som kan leasas för IVPA-aktiviteten. Det föreslås bli en personbil av kombityp. Men den blir i så fall märkt IVPA och ska ha blåljus på taket.

Snart kan räddningstjänsten i Fagersta och Norberg komma att rycka ut vid hjärtstopp. De söker pengar bland annat för nya bilar med sjukvårdsutrustning.

Förra året åkte Fagerstas ambulanser ut på 20 hjärtstopp. Från och med i sommar kan de komma att få hjälp av räddningstjänsten vid sådana larm.

– Vinningen för de i Fagersta och Norberg är att vi i vissa fall kan få ut snabbare hjälp i samband med hjärtstopp, säger Mats Jansson, räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Ibland är ambulanserna redan ute på uppdrag när larm om hjärtstopp kommer. I bland annat sådana fall skulle räddningstjänsten komma till hjälp.

Nu söker SDR pengar från Fagersta och Norbergs kommuner för att kunna driva hjärtstoppsverksamhet. Bland annat ska det finansiera två nya räddningsbilar.

– Till en väldigt liten kostnad skulle vi använda brandmän som vi har i beredskap, säger Jansson och fortsätter:

– Självfallet blir det i så fall vissa förändringar i våra rutiner. Det kommer innebära att två man åker ut med en personbil. Skulle vi då få en insats om en brand samtidigt, då måste vi fatta ett prioriteringsbeslut.

Ambulanssjukvården uppskattar eventuell hjälp från räddningstjänsten.

– De är i drift dygnet runt, en oerhört bra resurs. Vi ser väldigt positivt på det här, säger Fredrik Leek, ambulanschef inom landstinget Västmanland.

Kostnader för hjärträddning

Räddningstjänstens hjärträddning kallas I väntan på ambulans (IVPA). Fagerstas kostnad skulle bli 120 000 kronor för start och sedan 100 000 kronor per år i driftskostnad. För Norberg räknar landstinget med en något lägre driftskostnad.

IVPA finns redan inom hela SDR, förutom Fagersta och Norberg. Den genomförs i en samverkan mellan räddningstjänsten, kommunen och landstinget.

Landstinget bär också vissa kostnader: instruktör, själva hjärtstartaren och utryckningskostnader.

Ambulansen i Fagersta har tillgång till tre fordon dagtid och två fordon nattetid.

Annons