Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var bara en tidsfråga”

Tågpendlare totalsågar säkerheten vid Fagersta järnvägsstation. Det har varit nära ögat otaliga gånger när resenärer korsat godstågens spår för att ta sig till och från persontågen på spår tre.

Annons

14:12-tåget från Västerås har just stannat vid stationen i Västanfors. Ett tjugotal resenärer rör sig över gångvägen från spår tre till stationens perrong.

Det var här som en person under torsdagseftermiddagen miste livet efter att ha missat att ett godståg var på väg in mot stationen. I gruppen av tågresenärer finns Per Georgsson.

Han är upprörd över den usla säkerheten på platsen.

– Vi som pendlar pratar mycket om det här och det har inte varit en fråga om det kommer att ske en olycka utan när, säger han.

Under samtalet hastar en lokförare och en konduktör förbi.

–Det är ingen bra lösning här, ropar lokföraren.

Det är han inte ensam om att tycka.

– Jag har pratat med minst tio lokförare och med många konduktörer som alla anser att det är en farlig övergång, säger Per Georgsson.

Han berättar att tågklarerarna tidigare ibland kom ut och uppmärksammade väntande tågresenärer på förbipasserande godståg.

– Det har de slutat med. När jag frågade varför fick jag beskedet att Trafikverket beordrat dem att inte göra det, säger han.

Thomas Andersson, enhetschef på Trafikverket, bekräftar att det inte ingår i klarerarnas uppgift att varna för förbipasserande tåg.

– Den delen är borta sedan ganska länge, säger han.

Vid stationen är problemet inte att det saknas bommar. De finns och är alltid nedfällda. Säkerhetsrisken är de öppna svänggrindarna på båda sidor om övergångsstället.

I förra veckan var Per Georgsson själv nära att bli påkörd. Han hade tur som uppmärksammade tåget i tid och hann kliva tillbaka från övergången.

Tomas Ringblom har pendlat mellan Fagersta och Västerås sedan 1992.

– Jag ser ofta någon som börjat gå över spåret men som backar för att det kommer ett tåg, säger han.

Trafikverket bekräftar att de har fått rapporter om liknande händelser.

– Det har varit näst intill en olycka kan man säga, någon som kanske har varit på väg ut på spåren men backat tillbaka, säger Britt Lisra, som är trafiksäkerhetsstrateg på Trafikverket.

Per Georgsson har under sina fyra år som pendlare haft flertalet kontakter med både Trafikverket och Tåg i Bergslagen om den dåliga säkerheten.

–Ingen har sagt till mig att frågan inte ligger på deras bord, utan de har sagt att de ska ta den med sig. Jag har aldrig fått någon återkoppling men det har i alla fall kommit upp nya varningsskyltar.

Skyltarna sattes upp förra året och uppmanar fotgängare att vara extra försiktiga när de går över spåren. Dödsolyckans efterspel kan enligt Trafikverket föra med sig att fler säkerhetsåtgärder vidtas.

– Det är klart att vi ska se till att man inte ska kunna göra fel vid övergångarna, säger Britt Lisra.

–Det är ett misslyckande att det inte blivit tillräckligt säkert trots alla kontakter med Trafikverket, säger Per Georgsson.

Från Facebook:

Många har kommenterat dödsolyckan vid Fagersta station:

"Konstigt att det alltid ska behöva hända olyckor innan man tänker på säkerheten. Skulle gjorts för länge sen."

"Har alltid tyckt det är en otäck övergång, så onödigt o tragiskt. Sånt här ska inte kunna hända, folk ska inte kunna komma in på spåret när ett tåg kommer."

"Åker till och från Fagersta C varje dag, flera ggr. i månaden sker det att någon håller på att öppna grinden när det kommer ett godståg susande, om det inte blir någon ändring förrän 2017 så kommer troligen en olycka till (minst) hända!"

"2017 är inte snabbt nog. De borde inte ens fällt ner grindarna permanent, och inte minst kan man väl iallafall begära att de berättar när godstågen kommer? 9/10 gånger jag vistats där (gammal pendlare) har de bara susat förbi utan minsta förvarning. Inte konstigt att man än i dag är livrädd för att gå över räls."

Sånt här får inte hända. Vila i frid!

Annons