Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolsbeslut om förbud mot drönare med kamera upprör

Domstolen slog förra veckan fast att en drönare med kamera är en övervakningskamera och fotografering från drönare förbjuds. Enda undantagen är ett tillstånd från länsstyrelsen om fotograferingen utförs för att förhindra brott eller om flygningen sker på ett område dit allmänheten inte har tillträde. För Fagerstabon Fredrik Karlsson väcker förbudet upprörda känslor.

Annons

Han har länge varit intresserad av modellflyg och för två år sedan började han bygga sina egna maskiner och flyga quadcopter eller drönare. Han och några kompisar brukar tävla och köra FPV-racing utomhus. De sätter upp en bana om fem till tio stycken portar som är cirka 1,5-2 meter höga och breda som de sedan tävlar vem som kan köra fortast igenom. FPV står för First person view.

Fredrik Karlsson är besviken på Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

– Genom glasögonen jag har på mig får jag bilden från kameran och det känns som att man sitter i maskinen och flyger, säger han.

Han är besviken på att domstolen inte har tagit reda på vad en drönare används till och efter beslutet får de inte träna eller tävla utomhus.

–Avgörandet från domstolen är ogenomtänkt och förlegad eftersom den inte är anpassad för dagens moderna samhälle. Även hela yrkesgrupper som journalister drabbas. Jag tycker också synd om alla barn som får en drönare i julklapp men som nu inte kan använda dem, säger Fredrik Karlsson.

En quadcopter eller drönare.

Han fortsätter:

–Det vi gör är inte att klassas som övervakning. Att övervaka och identifiera folk? Glöm det. Våra maskiner är så dyra att det blir slöseri med pengar. En maskin kostar 5000 kronor, om jag vill övervaka någon kan jag köpa en billig kamera för 500 kronor. Våra maskiner kan gå upp till 100 meter i luften och när vi åker så pass fort, upp till 100 km i timmen, är det omöjligt att urskilja en enstaka person.

Fredrik Karlsson och hans gäng brukar leta upp grönområden som ligger en bit bort från civilisationen när de tävlar och kör drönare.

–Det är dels av säkerhetsskäl, om det kraschar vill vi inte att någon ska få den på sig och dels när vi tävlar vill vi inte ha nyfikna personer som ställer frågor när man behöver vara fokuserad. Eftersom maskinerna går så pass fort att det inte går att utnyttja dess fulla potential om man kör inomhus, säger Fredrik Karlsson.

Vad är då tjusningen med att flyga quadcopter?

–Det är kul, som att spela tv-spel fast kraschar man går det inte att trycka på en knapp. Man får antingen byta en böjd propeller eller vid en stor krasch gå tillbaka till ritbordet för större reparationer, säger Fredrik Karlsson.

Läs mera: Att visa världen är Christers hobby

Så säger länsstyrelsen

Förra veckan kom ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen där det från och med nu krävs tillstånd att köra drönare. En drönare med kamera ska hanteras som en övervakningskamera.

– Även om kameran är avstängd krävs tillstånd eftersom drönaren kan användas för personövervakning. Man får flyga drönare i en lokal dit allmänheten inte har tillträde men då måste skyltar placeras ut som säger att man flyger drönare, säger Johan Söderlund, jurist, Länsstyrelsen Västmanland.