Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt en miljon delas ut till branddrabbade

För att hjälpa både drabbade och hjälpare i den stora skogsbranden startade Civilförsvarsförbundet en insamling. Drygt 900 000 kronor har hittills kommit in – och nu delas det mesta ut.

Annons
Reine Ullén överlevde skogsbranden men har en lång väg tillbaka in i vardagen. För honom har pengarna, som betalas ut till drabbade, stor betydelse.

 Drygt en halv miljon, 540 115 kronor, ges till drabbade och totalt får 15 enskilda hjälp.

– Vi avslöjar inte namnenpå dem eller exakt vilkasummor de får. Men jag kan berätta att den störstadelen går till de anhöriga till mannen som omkom i skogsbranden samt till den man som blev svårt skadad, säger Sven Lindgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet.

Fagersta-Posten har tidigare berättat om de två männen: Robert Svensson, som avled, och Reine Ullén som räddades.

De övriga 13 enskilda som får pengar får bidrag till exempelvis förstörda uthus, staket och träd.

– De får hjälp till sådant som inte täcks av kommun eller försäkringsbolag, förklarar Sven Lindgren.

120 000 kronor ges som bidrag till den tackceremoni som hölls i Aros Congress Center 17 november. Där hedrades och tackades 700 personer för sina insatser vid skogsbranden

Fyra organisationer får dela på 230 000 kronor (se faktaruta här intill).

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som har skänkt pengar. Många har bidragit: enskilda personer, kyrkor genom kollekt, föreningar och banker, säger Sven Lindgren.

Reine Ullén får inte vistas i solen dem tre kommande åren på grund av brännskadorna han har på 65 procent av sin kropp. Han tränar sjukgymnastik två gånger dagligen och plågas av att inte kunna arbeta eller göra sådant som han annars är van att göra.

– Att få dessa pengar betyder en hel del. För att bara gå här hemma och dra benen efter sig är inget man tjänar några pengar på, säger han.

Annons