Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edith Åberg har aldrig låtit sig vara still

Musik och dans har alltid varit Ediths favoriter. Hon får sin beskärda del av det än i dag genom sittgymnasitiken på Malmen i Fagersta. I år fyller hon 100 år.

Annons

Hur känns det att fylla 100 år?

–Ja, vad ska man säga? Det är bara till att följa med. Jag har så bra kamrater och nära och kära omkring mig, säger Edith Åberg.

Hon föddes på Norbergsvägen i Fagersta den 31 oktober år 1916. När Edith var fyra år flyttade hennes familj Trummelsberg. Till skolan hade hon en halv mil att gå. Där gick hon i sex år och efter det blev det sex veckors fortsättningsskola. Hon minns en dag när hon gick hem tillsammans med sina vänner. Då såg de att det brann i skogen vid sidan av vägen. Lyckligtvis hade de en sjö på andra sidan vägen där de sprang och fyllde sina urdruckna mjölkflaskor. Tillsammans lyckades de släcka branden.

–Som tack fick vi fem kronor var av skogsvaktaren. Det var mycket pengar på den tiden. Min pappa var stolt över mig, säger Edith Åberg.

Efter skoltiden hjälpte hon sin mormor och morfar med djuren och passa sina yngre morbröder. Hennes morfar var kolare i Djupnäs.

– Morfar tyckte så mycket om mig. Han bar mig jämt, säger hon.

– Mormor gjorde så goda pannkakor. Hon smorde ister i pannkakslaggen och de blev så goda. Och hon gjorde så goda bullar, ler Edith.

Hon har alltid tyckt om att röra på sig. Framför allt har hon alltid tyckt om att dansa. Hennes morbröder hade en grammofonspelare med tratt. På den spelade de Spelmanspojkarna och dansade tillsammans i köket. Edith har alltid tyckt om att åka på Ålandskryssningar då hon får dansa. För bara fem år sedan var hon bland dem sista att gå och lägga sig. Då var hon 95 år.

–Jag gillar de moderna bitarna, inte bugg. Men de andra, säger hon.

När hon var ungefär 11 år delade hon ut post till de 12 hushållen i Brandbo. Hon tog cykeln på sommaren och på vintern tog hon sig över Åmänningen via spark. År 1939 gifte hon sig med Holger Åberg. Då var hon 23 år. På bröllopet blev det såklart dans och två spelmän. Senare samma år bröt andra världskriget ut.

–Det var otäckt, minns jag, berättar Edith Åberg.

Två år senare föddes deras dotter Doris. Familjen bodde i ett hus där Edith tog hand om den äldre damen som bodde på bottenvåningen. I utbyte fick de köpa huset av henne billigt. Och de fick de. 5000 kronor betalade de för huset.

När Ediths man Holger gick bort 1953 och då började Edith Åberg att arbeta som städerska. 1970 skulle hennes hus rivas och hon flyttade till lägenhet. 1979 gick hon i pension. Som en blivande 100-åring kan man kanske tro att hon bott på Malmen en tid där hon befinner sig i dag. Men hon flyttade in för bara två år sedan, år 2014. På fredagarna går hon på sittgymnastiken och på lördagarna går hon på underhållning.

–Det är lite fart så man känner att man vill hänga med, säger hon.

Hemligheten bakom att bli så gammal och vara pigg är Edith inte helt säker på. Men att hon har tillbringat en hel del tid att dansa, arbetat och gått på gymnastik kan ha något med saken att göra.

–Ja, jag har väl aldrig varit still, säger Edith.

Edith firar sin 100-årsdag på måndag med öppet hus på Malmen i Hjerpesalen mellan klockan 10-12. Hon hoppas på att få dansa.

Annons