Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekobrott utreds efter mordet på oljemiljonären – mystiska bluffakturor upptäckta

Ekobrottsmyndigheten utreder bluffakturor som upptäcktes när Oljetransport i Fagersta gick i konkurs. Det visar SR P4 Västmanlands granskning kring efterspelet av mordet på oljemiljonären Thomas Gröndahl.

Annons

Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkta omständigheter i Thomas Gröndahls oljetransportbolag som ska ha uppkommit efter att han mördades i Fagersta. Det enligt Sveriges radio P4 Västmanlands granskning.

Förundersökningen ska handla om uppgifter som kom fram när familjekoncernen gick i konkurs 2015. Enligt SR P4 ska det bland annat handla om att den nya vd:n använt sig av sitt eget företag och skickat bluffakturor som gav sken av att företaget omsatte mer än vad det gjorde. Konkursförvaltaren har gjort en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Även arvingens förmyndare har utretts efter en polisanmälan, misstänkt för förskingring och olovligt brukande. Den utredningen har lagts ner enligt SR P4.

Det var den 27 april 2009 som Thomas Gröndahl, vd för det framgångsrika familjeföretaget Oljetransport i Fagersta, hittades död utanför sin mammas hem i Fagersta.

Fyra personer dömdes i samband med mordet, däribland änkan och hennes syster som dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord. Skytten, Arkadi Mkrtchyan dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mord samt utvisning. Det fastställdes också av Svea hovrätt. Skyttens flickvän dömdes för skyddande av brottsling.

År 2015 begärdes företaget i konkurs. Bolagets styrelse skrev i ansökan att företaget haft ansträngd likviditet under flera år. Bland annat på grund av låga marginaler med oljetransporterna.

Annons