Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag fylld av spännande möten

Återvändardagar ligger i tiden och i lördags var det dags igen på vår hembygdsgård.

Annons
Folkligt. Folk trivdes och stämningen var hög. Litervis med kaffe serverades under dagen.

Flaggan i topp, parkeringen välfylld och folk strömmande in på gårdstunet. Dagen började med gudstjänst i det fria, så följde ett välkomsttal till återvändarna av kommunalrådet Wallsten.

Kaffet stod framdukat för återvändarna i logen och en dag som denna stod kommunen för notan.

När man blickade ut över folkvimlet, syntes inte så många äldre återvändare som förr, detta år dominerade fyrtiotalisterna.

Undantaget, sporthandlaren John Dahlin, 92 år, dök upp i vimlet. Pigg och vital pratade han om gärna om idrottslivet förr.

Fagerstasajten på Facebook blir allt större. Många av de som skriver flyttade från stan i unga år och håller kontakt genom Facebook. Det är en tillgång som den äldre generationen aldrig haft.

– Fyrtiotalisterna trodde säkert att ”bruket” skulle finnas till för evigt, säger Thomas Maxe och fortsätter:

– När det stod klart att det skulle läggas ner, ja då blev de lite vilsna. Det blev flytt till andra orter och kompisgänget skingrades.

Vid ett bord sitter fyra pigga damer och pratar. Eva Aspenberg, Kerttu Nywall, Anita Lilja-Stenholm och Gun-May Eriksson.

– Vi var skolkamrater i Risbroskolan, berättar Eva.

– Det är trevligt att träffas över en kopp kaffe och kolla in om det är någon mer man känner, tillägger hon.

En spännande återvändare var Janne Kling. Han har då och då synts i teve i musikaliska sammanhang. Janne är saxofonist och var som ung grabb med i stadens stolthet, storbandet Paramount. I början av 1960-talet flyttade han till Stockholm, där han blev en efterfrågad musiker i storbandsgenren.

– Jag har arbetat som musiker under hela mitt yrkesverksamma liv. Idag spelar jag i Radiojazzgruppen, säger Janne.

– Det är inte så ofta jag är i Fagersta, men här har jag mina rötter. Men jag känner inte igen mig i stan, förr fanns ingen bebyggelse på gärdena mot Västanfors.

I ett stånd satt Bosse ”Robban” Johansson och Rolf Hultelid. De visade idrottsbilder från 1950-60-talen och det skrattades åt gamla idrottsminnen.

På en filmduk inne i logen rullade ett bildspel om VIF:s idrottshistoria som snart kommer i bokform.

Det är Gertraude Bergström och Thomas Maxe som håller i trådarna för Facebookgruppen.

– Vi har räknat till ett nittiotal besökare från sajten. För två år sedan var det knappt ett tiotal, så intresset har verkligen ökat. Man söker igen barndomsvänner och vill gärna minnas hur det såg ut förr i barndomsstaden, säger Gertraude.

– Tvåfallt lever den som njuter av det förgångna, är ett passande citat som Fagerstabon Stig Aspemberg ofta använde.

Grannar. Monika, med flicknamnet Sengel, tyckte det var trevligt att träffa grannpojken Willy Schaub. De bodde båda på Andra sidan under 1950-60-talen.
Idrottsgrabbar. John Dalin, 92 år, välkänd i sportkretsar träffade Sören Fernström, Bosse Johansson och Kjell Johansson, de senare en yngre generation. De hade mycket att prata om.
Kändis. Saxofonisten Janne Kling, till vänster, är en av alla duktiga musiker som kommit från Fagersta.här i samspråk med Willy Schaub.
Minnen. Kjell Dadda Johansson och Bertil Eriksson kollade på gamla idrottsbilder.
Skolkamrater. Kerttu Nyvall, Eva Aspenberg, Anita Lilja-Stenholm och Gun-May Eriksson träffades på återvändardagen.
Annons