Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En väldigt mörk dag i vår amerikanska historia"

Artikel 9 av 10
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Amerikanen Stacey Meyers, bosatt i Brandbo, är bekymrad över resultatet i presidentvalet.

Annons

– Mexikanska amerikaner och muslimska amerikaner ... Jag undrar hur de ska känna sig nu? Jag skulle känna det som att mitt liv var i fara. Jag skulle inte känna mig säker, inte som kvinna heller för den delen, säger Stacey Meyers.

Inför USA:s presidentval intervjuade Fagersta-Posten amerikanerna Stacey och Gary Meyers, bosatta i Brandbo utanför Fagersta sedan två år tillbaka. De hoppades på att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet och blev besvikna när det under onsdagen stod klart att Donald Trump blir USA:s 45:e president.

– Det finns inga ord för att beskriva detta. Det är en väldigt mörk dag i vår historia, i vår amerikanska historia, säger en nedstämd Stacey Meyers.

Läs mer: Amerikaner i Fagersta kommenterar presidentvalet och Trump

Gary och Stacey Meyers tillsammans med barnen Eli och Isac.

Stacey Meyers beskriver att hon och maken blev väldigt överrumplade när de vaknade vid tretiden natten till onsdag, tittade på mobilen och såg vad som höll på att hända.

– Vi kunde bara inte tro att det var så jämnt och fortsätta tänka att det skulle bli bättre senare men det blev bara värre. Så ja, vi är ganska så chockade i dag. Det känns som att det bara är en hemsk dröm och man väntar på att man ska vakna upp, säger Stacey Meyers.

Läs mer: Lokala politiker om Trumps valseger

I och med att Trump har motståndare också bland republikanerna tror hon att många av hans radikala idéer inte kommer att genomföras. Samtidigt uttrycker Stacey Meyers en oro för de små sakerna han kan styra över själv, en oro att han kommer stöka till det.

– Man undrar hur det blir med alla handelsavtal internationellt. Vill man verkligen att en sådan som Donald Trump ska sitta vid den stora röda knappen? Jag hoppas att han är en person som kan förstå den makt han har och använda den på ett klokt sätt, inte bara för sin egen vinning.

Hon har inte hunnit prata med vänner och släkt i USA, som är sex timmar efter svensk tid, men har hunnit se en del reaktioner på Facebook. Framför allt har många uttryckt sin stora förvåning. Många jämför valet med Brexit. Själv har hon ingen bra känsla inför 2017.

– Förhoppningsvis blir det bättre än vad det verkar men jag har bara inte den känslan, säger hon.

---------------------------------------Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons