Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erfaren chef slutar när Tillväxtgruppen går i graven

Efter tio år slutar Anette Eriksson som chef inom näringslivsområdet i Fagersta. Eriksson finns inte med när Tillväxtgruppen vid årsskiftet går i graven för att ersättas med en ny organisation.
– Hon ser inte en roll för sig själv i det nya utan har valt att lämna, säger Marino Wallsten (S), ordförande i TVG.

Annons

Fagerstas samarbete med Norbergs kommun för att stödja företagande, Tillväxtgruppen, försvinner vid årsskiftet och ersätts i Fagersta med en enhet för näringsliv. Anette Eriksson har varit chef för TVG sedan januari 2006 men fortsätter inte att leda den nya enheten.

Lars Fors, näringslivsutvecklare på TVG, har av Tillväxtgruppens ordförande Marino Wallsten valts som tillförordnad chef året ut. Anette Eriksson slutade redan tidigare i höstas trots att hennes tjänst formellt upphör först vid årsskiftet.

Anette Eriksson har slutat som chef i Fagersta efter tio år. Arkivbild.

– Anette Eriksson har själv valt att sluta i samband med att TVG-verksamheten läggs ned och att vi bildar en ny enhet för näringslivs- och tillväxtfrågor. Hon ser inte en roll för sig själv i det nya, säger Marino Wallsten.

– Det finns ingen konflikt bakom det här. Hon fyller 65 nästa år och har också varit veckopendlare till Göteborg. Det är personliga orsaker som gör att hon tycker det är lämpligt att kliva åt sidan inför den nya organisationen, säger kommunchefen Anders Kilström.

Innan Anette Eriksson blev chef arbetade hon som näringslivssekreterare i Fagersta. Det är alltså mycket lokal kompetens som försvinner med henne. Men Kilström är inte orolig:

– Hon har varit viktig för utvecklingen av TVG, fast jag tycker vi har förutsättningar att hitta vår egen lösning nu. Lars Fors har jobbat flera år i TVG och tillsammans med honom arbetar jag med att lägga fram förslag på hur övergången ska ske.

Den nya enheten spänner över fem tjänster, jämfört med Tillväxtgruppens nio (varav fyra är projektanställningar). Det här enligt ett förslag från Kilström och Marino Wallsten som ska upp i kommunstyrelsen i november.

– En viktig sak är att vi kommer att övergå från att arbeta i projektform till att införliva det vi gör mer i den ordinarie verksamheten, säger Marino Wallsten.

I budgeten för 2017 är 2,5 miljoner kronor avsatt åt den nya näringslivsenheten. För 2016 anslog Fagersta drygt 2,3 miljoner till TVG.

– Det har varit två kommuner i TVG. Gör vi en enkel uppställning så tar vi mer än hälften av verksamheten nu för Fagerstas del, säger Wallsten.

Den nya enheten ska lägga fokus på strategiska företagsetableringar, stöd till befintliga företag och att arbeta aktivt med nyföratagande.

Även Norberg bildar en egen näringslivsenhet efter nyår: Demokrati och samhällsutvecklingsutskottet.

Läs också: Så kan handlare lockas till Fagersta

Läs också: Helen bestämde sig för eget

Annons