Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta präglade Jonas liv: "Här har jag mitt arv och rötter"

I sex år var Fagerstabördige Jonas Nygren kommunalråd i en av Sveriges snabbast växande kommuner. I dag tar han ställning för hyresgäst och hyresrätt i sin roll som förbundschef för hyresgästföreningen.

Annons

Jonas gick sina första skolår på Per Olsskolan i Fagersta och trots att han tidigt lämnade kommunen klappar hjärtat fortfarande för orten.

- Mina föräldrar byggde huset i Paradiset där vi bodde. När vi flyttade var det numera riksdagsledamot Stig Henriksson (V) som köpte det. Det är rätt roligt att i det huset har det bott två kommunalråd om än i olika kommuner och olika i ålder, säger Jonas Nygren.

Fagerstabördige Jonas Nygren känner starkt för Fagersta.

Jonas föddes 1978 i Fagersta och flyttade som åttaåring till Helsingborg. När han gick i gymnasiet hände mycket i samhället som till exempel Sveriges inträde i EU och en stor ekonomisk oro. Han engagerade sig i SSU (Socialdemokratiska Arbetarpartiets ungdomsförbund).

- I grunden ville vi att det skulle hända saker. Kommunens satsningar var ganska fåniga och inte riktade till unga människor och utbudet för oss var dåligt. Vi arrangerande discotek och sände mycket radio. Då spelade närradion en större roll eftersom kommersiell radio inte var lika stort som idag. Närradion lockade väldigt många lyssnare. Folk lyssnade på oss på förfester och skickade in hälsningar via fax och telefon.

Jonas har inga släktingar kvar i Fagersta men de som bodde där var engagerade i samhällsfrågor. Hans farmor var skolmåltidschef och startade S-kvinnor i Fagersta.

- Farfar Konrad var metallare och hade något uppdrag i förbundet samt i kommunen. Vid en bild som publicerades i Fagersta-Posten vid tiden för mordet på Olof Palme sitter han bredvid honom. Det måste ha varit en rätt tung person om man får sitta bredvid Palme. Mer än så har jag inte fått fram om honom, säger Jonas Nygren.

Konrad Nygren sitter till vänster om Olof Palme vid ett besök vid Socialdemokraternas 75-års jubileum i Fagersta 1981.

Släktingarna var inte de som präglade Jonas att bli politiker eller få honom intresserad av politik. Föräldrarna har alltid haft starka värderingar som inte var bundna till ett visst parti. Det var liksom självklart att betala skatt och att sjukvård ska vara till för alla, berättar han.

- Att vi var sossar var självklart och behövde aldrig sägas och att ta steget till att engagera sig föll rätt naturligt, säger Jonas.

I Helsingborg arbetade Jonas bland annat för en ideell organisation med att bygga nätverk, i ett projekt vars mål var att få entreprenörer, företagare att få en förståelse för hur det var att vara politiker och tvärtom. Bakom projektet stod Industriförbundet som gick in med projektpengar.

Läs mer: Från Elvis till blomstermotiv

Anledningen till att Jonas flyttade till Stockholm från Helsingborg, var förutom att det då fanns få jobb inom kommunikation och opinionsbildning som han ville arbeta med, att han fick erbjudande om att bygga upp en nationell organisation för dåvarande "Ja till euron", eurokampanjen. Resultatet blev dock inte vad han önskade sig eftersom svenska folket röstade nej till euron.

I den vevan engagerade han sig partipolitiskt och arbetade för Socialdemokraterna i Sundbyberg i två år. 2006 kom han in i fullmäktige. Han lämnade sedan politiken och arbetade som kommunikationskonsult och var rådgivare för hur man arbetar med påverkan och strategier åt stora företag, ideella organisationer samt för politiska kampanjer utomlands.

I sex år, 2010-2016, var Jonas kommunalråd i Sundbyberg utanför Stockholm och han berättar om en utmanande och intensiv tid.

- Kommunen växte med fyra procent per år. Det var högt tempo, hårda diskussioner med högt tonläge. Det var otroligt tufft att leda en kommun som växer så snabbt där det byggs mycket bostäder och nya stadsdelar. Det var roligt men jag kände att sex år räcker, säger han.

Sundbyberg och Jonas tid i kommunfullmäktige uppmärksammades i riksmedier och det spekulerades om han skulle bli ny bostadsminister efter Mehmet Kaplan (MP).

- Jag fick aldrig frågan men det är jätteroligt att det diskuterades. Hade jag fått frågan hade jag fått ta ställning till det då. Nu får jag göra annat roligt och vara en del av bostadspolitiken utan att vara politiskt ansvarig som jag känner är helt rätt för mig just nu.

Det var i början på oktober som Jonas tillträdde som förbundschef på hyresgästföreningen som arbetar för hyresgäster och hyresrättsfrågor. På sin post har han ett huvudansvar för 850 anställda tjänstemän över hela landet.

Trots att Jonas för länge sedan lämnade Fagersta har orten präglat honom.

- Mina rötter och mitt arv finns ju i Fagersta. Jag och mina bröder försöker åka hit vartannat år och då brukar vi göra vår runda. Bland annat kolla på huset där vi bodde, sedan tar vi en tur i centrum och när Elsas konditori fanns åkte vi dit och fikade sedan åkte vi hem, avslutar Jonas.

Läs mera: Västanfors IF - 100 år av kamratskap och sport

Mer om Jonas Nygren

Namn: Jonas Nygren

Bor: Sundbyberg utanför Stockholm

Född : 1978 i Fagersta

Familj: Mamma, pappa, sambo, tre bröder

Intressen: Kulturintresserad, konserter och resa. " Jag kandiderar också till förbundsstyrelsen i scouterna, jag var scout en kort tid när jag bodde i Fagersta".

Tycker om Fagersta: "Där man kommer ifrån håller man varmt om hjärtat. Bruksorten har präglat mig. Fagersta har en vacker natur och relationen till lugnet. På en liten ort finns stark känsla av samhörighet som jag tycker kan saknas när man kommer till Stockholm. Det finns en kraft och en utveckling i Fagersta. Kommunen har också ökat lite befolkningsmässigt."

Läs mera: Så vill kommunen lösa bostadsbristen

"Vad kan politiker göra åt bostadsbristen i Fagersta?: "Det är enkelt, det handlar om samverkan mellan de förtroendevalda och företag som vill bygga. Det gäller att ha en nära dialog och få fram beslut så att det blir en smidig och bra process. Det är väl det som är utmaningen för mindre kommuner. Politiker och förtroendevalda måste prioritera byggfrågorna som jag gjorde som kommunalråd. Man måste vara tydlig med vad som behövs och ha en bra dialog med dem som kan ta fram det. Det kan handla om att få fram ett bostadshus och prioritera detaljplaner med mera så att politiken får den leverans den önskar. Det kostar engagemang och om det som det ofta gör saknas hyresrätter måste man få intressenter som vill bygga hyresrätter alternativt göra det i allmännyttans regi".

Annons