Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstaborna håller koll på stearinljusen – inga bränder alls under 2000-talet

Adventstid innebär också tyvärr eldsvådetid i de flesta kommuner. Samtidigt är trenden att färre och färre bränder under advents- och juletid orsakas av bortglömda stearinljus.

Annons

I Fagersta har inga bränder alls orsakats av tända ljus på hela 2000-talet. Det är endast åtta kommuner i landet som kan redovisa samma "nolltolerans".

Inte heller i Norberg eller Skinnskatteberg har det slarvats med ljusen i någon större omfattning: två bränder orsakade av stearingljus i Norberg under perioden 2000–2015 och 4 bränder i Skinnskatteberg.

Stearinljus ska aldrig lämnas obevakade.

Antalet ljusrelaterade bränder har minskat i hela landet under 2000-talet, visar en sammanställing som Nyhetsbyrån Siren gjort av brandstatistiken.

Antalet bränder orsakade av levande ljus var sammanlagt 372 stycken i hela landet år 2000 till – förra året var siffran 211.

– Det har varit en successiv minskning över ett antal år, men det handlar om ganska små siffror. Jag önskar att det beror på att folk är mer riskmedvetna, men det är inget som vi vet, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till Nyhetsbyrån Siren.

Ljusen måste eldas med försiktighet.

I Västerås har 72 bränder orsakats av stearingljus de senaste 15 åren. I fjol var den siffran fyra bränder men under åren 2010–2014 inträffade bara tre bränder i Västerås orsakade av stearinljus.

I Hallstahammar har 9 bränder relaterade till tända ljus inträffat sedan år 2000 – och i Surahammar endast två stycken, år 2005. Alla andra år under 2000-talet har Surahammar varit helt förskonat från bränder orsakade av stearinljus.

Hela Västmanland: Västerås (72), Köping (11), Hallstahammar (9), Arboga (9), Sala (6), Kungsör (6), Skinnskatteberg (4), Norberg (2), Surahammar (2), Fagersta (0).

Annons