Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas nya konsumentrådgivare: Så klarar du dig från oseriösa telefonförsäljare

Nu har Fagersta fått en konsumentrådgivare. Håkan Söderlund står upp för Fagerstabor som råkar hamna i avtalstrubbel.

Annons

Det kan räcka med att svara ”ja” på frågan ”har du förstått?” under ett samtal med en oseriös telefonförsäljare. Då kan du råka ut för otrevliga räkningar.

Men det finns kryphål att utnyttja för den som råkat illa ut. Håkan Söderlund ska hjälpa Fagerstabor att hitta lösningar på konsumentproblem.

– Min tjänst är att hjälpa till med alla sorters avtal som folk skriver på, Man ska vara jätteförsiktig: vad skriver jag på? Det är jättevanligt att folk inte vet om det men mycket ansvar vilar på den som köper saker och ting, säger Håkan Söderlund.

Han har arbetat i tre år som budget- och konsumentrådgivare i Smedjebacken. Nu finns han till hands också för invånarna i Fagersta kommun.

– Har du skrivit på ett avtal som är bindande, och ångerrätten har löpt ut på vettigt sätt, då kan inte jag göra något. Men jag försöker hitta krypohål, var de har brustit någonstans.

Håkan Söderlund berättar att han med jämna mellanrum hjälper personer bara genom att ge sig till känna i sin roll som rådgivare:

– När jag ringer och presenterar mig så löser man det oftast på en gång. En dam i Smedjebacken satt fast i ett dåligt avtal och fick inte tag i företaget på en månad. När jag mejlade till förteraget fick jag ett svar på tio minuter. "Vi löser det och tänker på vår goodwill så hon har ringt gratis hos oss under den här tiden", skrev dem.

Fagersta har sedan tidigare en budget- och skuldrådgivare. Det är alltså framför allt konsumentrådgivning som Håkan Söderlund hjälper till med.

Han har en monter på Fagersta bibliotek och där finns hans kontaktuppgifter.

Läs också: Feriefirare riskerar dra på sig skulder

Läs också: Högsta domstolen prövar inte The Hives överklagan

Läs också: Få söker hjälp trots stora privata skulder