Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgbyte inför vintersäsongen

Nya krav på reflexerna. Då blir det ny färg på vinterns snöstörar. Från orange till svart längs de vägar där Trafikverket ansvarar för snöröjningen.

Annons

Säkert är det mer än en bilist som sett de nya svarta snöstörarna som satts upp lagom till vintersäsongen. Och kanske funderat på varför de gamla klassiska käpparna i orange bytts ut.

– Det har införts en ny standard för reflexerna på snöstörar. Bland annat för placering och storlek på reflexen. De gamla störarna ska på sikt fasas ut och för att kunna hålla reda på vilka som håller den nya standarden har vår entreprenör Svevia valt att byta färg, säger Åkerlind.

Trafikverket har inga krav på vilken färg snöstörarna ska ha, bara det är enhetligt längs vägen. Därför förekommer det olika färger på käpparna på olika håll i landet.

– På en del platser, som längs riksväg 66 och 68 i Fagersta, kommer det att vara både svarta och orange snöstörar. Svart längs vägen och orange vid cykel- och gångbanor, säger Åkerlind.

Snöstörarna placeras i första hand ut för att hjälpa plogbilsförarna vid dålig sikt eller mörker. Stören används också för att markera ut- och infarter, start och slut på vägräcken samt vägtrummor.

Annons