Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera planer för stationshuset i Ängelsberg

Sedan den tidigare ägaren av stationshuset i Ängelsberg misskött huset har arbetet för att återställa huset påbörjats. Nu har både kommunen och Nordstjernan visat intresse av att hyra lokaler i huset.

Annons

Stationshuset i Ängelsberg har fått utstå mycket. Som Fagersta-Posten skrivit tidigare misskötte den förre ägaren huset grovt. Det anrika huset förstördes invändigt och i princip allt har rivits ut.

Läs mer: Så ser det ut inne inne i stationshuset

Men nu ska återställandet av huset sättas i rullning igen. Både Fagersta kommun och Nordstjernan har visat intresse för att hyra lokaler i byggnaden. Det betyder att nuvarande ägaren Jan Olsson kan påbörja renoveringen som för tillfället står stilla.

– Det är viktigt att det finns intresse för att hyra lokalerna. Allt är utrivet och det ska dras både vatten och el, säger Jan Olsson.

Ännu finns inga kontrakt skrivna, bara en avsiktsförklaring och renoveringen har inte heller startat än. Men när huset väl står färdigt är kommunens planer ett turistcentrum i stil med det som fanns mellan 2005 och 2011, dock något utvecklat.

– Vi har tänkt att ha turistinformation som något slags besökscenter. Vi behöver utveckla stationsmiljöer och det här ligger helt i linje med det vi vill, säger Marino Wallsten.

Läs mer: Vill utveckla besökscentrum

Nordstjernans planer är något form utav museum och möjligtvis en konstutställning.

– Vi är intresserade av att bland annat anordna ett museum om världsarvet, bruket och samhället. Hela världsarvet skulle behöva en uppdatering och genom det här blir huset värdefullt för kommunen, säger Kerstin Barup, arkitekt för Nordstjernan.

– Huset ligger lokalt och bra. Kommer man inte med tåg så kommer man med bil och då är huset lätt att hitta, säger hon.

Kommunen och Nordstjernan kommer att dela på bottenvåningen av stationshuset. Tanken är att en tredjepart ska öppna ett kafé i den del som blir över, vilka det blir är i dagsläget oklart.

Jan Olsson har även planer att bygga bostäder på ovanvåningen. Kostnaderna att renovera hela huset kommer att rusaiväg, och enligt ett e-post från fastighetsägaren till länsstyrelsen handlar det om 10 miljoner kronor. Och därför har han bett om hjälp för att veta vilka bidrag som går att sökas.

Målsättning med hela projektet berättar Olsson, är att huset används till ett bra syfte, vilket är något som skulle gynna bygden och besöksnäringen.

Han berättar också att huset inte kommer stå klart inom den närmaste framtiden, men en realistisk målsättning är att huset ska stå färdigt nästa sommar, om renoveringen kommer i gång inom en snar framtid.

I övrigt är Jan Olsson hemlighetsfull när det kommer till planerna för byggnaden och väljer att inte utelämna allt för mycket.

– Jag kan inte kommentera så mycket då jag inte vet allt själv, säger han.

Läs mer: Tomt i stationshuset ännu en sommar

Annons