Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus olämpligt som skollokal

Lokalbehovet i skolorna är fortsatt akut. Nu har Folkets hus avskrivits som tillfällig skola – men en nödlösning kommer att presenteras snart.

Annons
Facket har bedömt att nedervåningen i Fagersta Folkets hus inte är lämplig att ha undervisning i.

Elevantalet i Fagerstas F-6-skolor har ökat kraftigt under höstterminen. Tidigare i november berättade Fagersta-Posten att tjänstemän i Fagersta övervägde Folkets hus som en möjlig tillfällig skola, för att kunna erbjuda alla nyanlända barn skolgång.

Nu är det inte längre ett tänkbart alternativ.

– Nej, det var inte alls en bra lösning. Facket bedömde att nedervåningen inte var lämplig att ha undervisning i. Inte heller utemiljön är säker, den är inte inhägnad, säger Pia Boiardt (V), utbildnings- och fritidsnämndens ordförande.

Hon hoppas däremot

att en gångbar kortsiktig lösning kan ligga på bordet i december.

– Vi kommer att hitta en bra lösning till nästa termin, säger Boiardt.

Nämnden samlas kommande torsdag för att besluta om en lösning som kan tas i bruk inom kort och som ska tas i kommunstyrelsen.

Men Fagersta behöver på längre sikt också bygga ut eller bygga nytt inom skolan. Parallellt med det kortsiktiga arbetet tittar tjänstemännen därför även på en sådan plan. Den skulle ha presenterats på utbildnings- och fritidsnämndens möte 11 november, men har skjutits upp.

– Arbetet fortgår. Jag kan inte vara mer specifik än så.

Läs mer: Folkets hus kan bli tillfällig skola i Fagersta

Ökat antal elever i skolorna

Alfaskolan har ökat med omkring 40 elever sedan i augusti.

Även Per Olsskolan har under hösten ökat med ungefär 40 elever hittills under höstterminen.

Mariaskolan har endast ökat med ett fåtal elever, men där väntas elevantalet öka mer på sikt i takt med en pågående generationsväxling i Västanfors.

Annons