Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För dyrt att ha studentdagen på en lördag"

Studentfirandet i Fagersta kommer att vara på en vardag från och med nästa år. Det är Mats Berglund, förbundschef för NVU tydlig med.

Annons

Det var i juni som Norra Västmanlands utbildningsförbunds direktion bestämde att studentfirandet flyttas från lördagen till en vardag från och med nästa år.

– Det kostar pengar. Det handlar om det. Det är för dyrt för oss att bedriva studentdagen på en lördag. Plus att personal har ett önskemål om att vi inte ska ha det på en lördag, säger Mats Berglund, Norra Västmanlands utbildningsförbunds förbundschef om varför studentfirandet kommer att äga rum på vardagar fortsättningsvis.

Läs också: Studenter på Brinellskolan protesterar mot flytt av studentdagen

Ungefär hur stor del av personalen som har det önskemålet Kan inte Mats Berglund svara på.

– Men det är tillräckligt många för att vi behöver lyssna på det, säger han.

Beslutet väcker känslor hos studentkommittén, som skapat en protestlista och fått flera namnunderskrifter.

Norra Västmanlands utbildningsförbund bildades 1997. En titt i Fagersta-Postens arkiv visar att studentfirandet i Fagersta arrangerats på lördagar sedan år 2004. Mellan åren 1997 och 2003 var det på vardagar som studenten firades.

Måndag 7 juni 2004 berättade Fagersta-Posten om studentdagen som ägde rum på en lördag.

Ett annat argument från NVU:s sida till att flytta tillbaka studentfirandet till en vardag, som lyftes fram i Fagersta-Posten i juni , var att de föräldrar och släktingar som arbetar skift har svårare att få ledigt på lördagar. Men när Fagersta-Posten pratar med personalavdelningarna på Seco Tools, Atlas Copco och Fagersta Stainless, framkommer från alla tre företag att de inte påverkas av om studentfirandet är på en vardag eller lördag.

– Eftersom vi kör femskift spelar det ingen roll om det är på en fredag eller lördag. Det blir samma problematik för oss oavsett dag, säger Per-Lennart Berg, kommunikationsdirektör på Seco Tools och tillägger:

– Vi har genom åren lärt oss att under skolavslutningsveckan, inte bara under studenten, har vi ett ökat intresse av att ta ut ledighetsdagar så då har vi sänkt produktionstakt. Vi har en lägre produktion den veckan sedan många år tillbaka.

Men Mats Berglund menar att det till syvende och sist handlar om pengar för NVU.

– Vi har räknat på om 100 personer jobbar fyra timmar en lördag. Det är sociala avgifter, ob-ersättning, kvalificerad övertidsersättning som det handlar om. Så det blir 200 000 kronor, säger Mats Berglund.

– Att det här ska vara så jättekänsligt att flytta till en vardag, som alla andra skolor i Sverige har, det förstår jag inte, tillägger han.

Mats Berglund, NVU:s förbundschef

Nästa vecka kommer han, tillsammans med rektorerna träffa studentkommittén för att diskutera namninsamlingen men han har svårt att se att ledningen kommer backa. – Det skulle vara om ägarna är beredda och vill lägga in extra riktade medel till att vi ska ha det på en lördag, då kan vi väl omvärdera. Men jag tror snarare att vi behöver ha en dialog och att eleverna lyssnar på varför vi vill ha det på en vardag, säger Mats Berglund.

Annons