Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen prisas av prinsessan

Västanfors Hembygdsförening har blivit utsedd till årets hembygdsförening i Sverige. Priset tas emot på Skansen av ingen mindre än prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Annons

Det här är första året någonsin som det här priset delas ut, och anledningen till att det gör det är för att Sveriges Hembygdsförbund firar 100 år. I och med vinsten får Fagersta-Västanfors hembygds- och fornminnesförening förutom äran och uppmärksamheten även 10 000 kronor.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Speciellt glad är jag för alla ideella som lägger ner sin själ i arbetet. Det ger belöning för allt slit. Jag är så stolt att det inte är klokt. Det finns inget finare pris än den här utmärkelsen, säger Rita Södergård, ordförande för hembygdsgården.

Själva prisceremonin sker under Hembygdens helg på Skansen där hembygdsföreningar från hela landet visar upp sig och har aktiviteter. Prisutdelningen är under lördagkvällens festmiddag där omkring 550 personer närvarar tillsammans med prisutdelaren prinsessan Sofia med prins Carl Philip i sällskap.

– Vi är 30 från föreningen som går på festen. Vi har även bestämt att Malin Andersson får ta emot priset på scenen. Hon drar det tyngsta lasset och är värd att stå i rampljuset, säger Rita Södergård.

Annons