Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Församlingen vill ha ränta i miljonklassen

1,6 miljoner anser församlingen att Fagersta kommun är skyldiga dem. Nu vill man ta frågan till rätten.

Annons
Henrik Rydberg är kyrkoherde på Västanfors Västervåla församling och gillar inte hur Fagersta kommun och kommunalrådet Stig Henriksson (V) har agerat i konflikten kring skolpengen.

Tvisten mellan Västanfors Västervåla församling och Fagersta kommun ser ut att få nya turer. Församlingens kyrkoherde Henrik Rydberg är upprörd över att kommunen inte har betalat ränta på 1,6 miljoner på de 4,6 miljoner man dömdes att betala i juni.

– De har kanske tänkt sig att låna pengar gratis av Svenska kyrkan. De har överklagat flera gånger men kommer aldrig med något nytt vilket är en medveten förhalningstaktik, säger Henrik Rydberg.

Kommunalrådet Stig Henriksson (V) menar att man försöker göra så rätt som möjligt.

– Vi följer de domar som fälls. I övrigt försöker vi hantera regelsystemet så gott vi kan. Kommunen betalar ju till åtskilliga friskolor och ingen annan har vi problem med. Så det kan man ju fundera på, säger han.

Henrik Rydberg berättar att man fakturerat kommunen men att de bestridit denna. Därför vill församlingen ta upp fallet i tingsrätten.

– Man får avgöra det där då kommunen bryter mot lagen. Detta är friskolemotstånd och ett led i vänsterns trakasserier, säger han.

– Det är ju struntprat. Vi har haft friskolor i många år och även om man inte tycker om systemet får man följa lagstiftningen efter bästa förmåga. Annars får vi gå till rättsliga instanser och pröva det, säger Stig Henriksson.

Annons