Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förseningar efter olycka

(Uppdaterad 20.30) En olycka befarades på järnvägen mellan Ängelsberg och Virsbo. 

Annons

Händelsen gav upphov till förseningar och inställda tåg under lördagskvällen.

Strax efter klockan 18 på lördagskvällen larmades räddningstjänsten larmats till trakten mellan Ängelsberg och Virsbo sedan lokföraren på ett tåg Fagersta-Västerås kört på något - oklart vad.

Det var dålig sikt vid tillfället och lokföraren fick intrycket av att han kört på en person. Åtminstone kunde han inte utesluta det. Lokföraren såg inte något, men hörde en duns och drog slutsatsen att tåget kört på något eller någon.

Eftersom det inte gick att utesluta att en person körts på larmades räddningstjänst och ambulans. Efter flera timmars sökande - under tiden ersattes tågen på sträckan av buss - stod det klart att det rörde sig om ett påkört djur.

I dålig sikt och vid hastigt uppdykande hinder kan det vara mycket svårt för lokföraren att avgöra exakt vad hindret består av - fokus ligger på tågets säkra framfart. Om ett djur eller annat hinder närmar sig från sidan eller snett framifrån är det inte heller säkert att lokföraren ser exakt vad som närmar sig - runtomsikten i moderna tåg är inte som en personbil utan mer inriktad på maximal sikt framåt - tåg kan inte väja och därför behövs inte den runtomsikt som krävs för ett vägfordon.

Trafiken på Bergslagspendeln kommer att löpa normalt från söndag morgon om inget oförutsett inträffar då.

Annons