Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarspolitiken blir Henrikssons nya revir

Stig Henriksson har fått ett nytt uppdrag inom Vänsterpartiet. "Det är spännande att testa på", säger han.

Annons
Stig Henriksson (V).

Vänsterpartiet har i dag meddelat att det är Stig Henriksson som blir partiets nya talesperson i försvarsfrågor. Henriksson tackade nyligen ja till att sitta i riksdagen. Han har varit kommunalråd i Fagersta i 16 år.

Varför tackade du ja till den här rollen?

- Det är ganska spännande med en helt ny utmaning. Jag har inte sysslat med försvarsfrågor i någon större omfattning, det är möjligen det här med civilberedskap och så. Det är spännande att testa på ett nytt sakområde, säger Stig Henriksson.

Är det i princip bestämt att du ska sitta i försvarsutskottet?

- Ja, det kan man säga. Formellt väljs vi väl på fredag eller något sådant. Men partierna har ju sina platser färdiga beroende på valresultat.

Det är inte så att du hellre hade velat sitta någon annanstans?

- Nej, jag hade tagit den plats man kommer fram till när man lägger det sammanlagda pusslet, om man säger så. Det blir intressant att testa.

Är det någon speciell fråga du vill driva?

- Det är för tidigt att säga. Jag har inte satt mig in i försvarspolitiken i stort, eller partiets försvarspolitik i detalj. Jag vet att vi är väldigt kritiska till JAS-beslutet och att vi väldigt gärna vill gå tillbaka till en värnpliktsarmé. Vi har en yrkesarmé sedan några år tillbaka och det har inte fungerat något vidare.

Stig Henriksson är ännu kommunalråd i Fagersta. Men han räknar med att lämna över det uppdraget så snart som möjligt. 

Går det att sköta kommunalrådsskapet samtidigt som riksdagsuppdraget?

- Nu är det en form av expeditionsministär, som man kallar det. Man tar inte nya initiativ och så. Eftersom vi har ett maktskifte är det mera löpande ärenden. Jag ska nu in på mitt rum och förbereda nästa kommunstyrelsemöte. Det går väl att hanka sig fram ett tag, men det är klart att i längden går det inte, med det är inte heller aktuellt, säger Stig Henriksson.

Annons