Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörning bland barn oroar boende

Nästan ingen kör lagligt på Vallongatan i Fagersta och de flesta kör nästan dubbelt över tillåten fart, menar Stefan Fjällström, boende i villaområdet. ”En olycka är oundviklig”, säger han.

Annons
Kicki Prause Wongs idé om att rita på vägen har fått ner fortkörningarna på Vallongatan.

I villaområden och annan tätortsbebyggelse är den högsta lagliga hastigheten ofta mellan 30-50 kilometer i timmen. På 30-vägen Vallongatan har boende fått nog av att hastigheten sällan hålls.

– Jag har bott här i fyra år, det har varit så hela tiden. Det är ju galet hur folk kör här. Säkert nio av tio håller inte hastighetsbegränsningarna. Det är grymt mycket, säger Stefan Fjällström.

De flesta, menar han, kör uppskattningsvis i 50-60 kilometer i timmen, men det finns de som kör i närmare 80 kilometer i timmen.

– Det finns inga planer på jorden att man ska kunna stanna om man behöver.

Att 30 kilometer i timmen gäller på Vallongatan går inte att missa, menar Kicki Prause Wong, som också bor där.

– Det står skyltar i båda ändarna av vägen. Men det är inte de yngre utan de äldre och de med barn som kör för fort. Det har jag blivit förvånad över, säger hon.

– Vi bara väntar på att den första olyckan ska inträffa. Det är oundvikligt, säger Stefan Fjällström och fortsätter:

– Det är många barn här. Dessutom är Vallongatan ett stråk för alla som kör från Ringvägen, Floravägen och Svedjevägen in mot stan.

Stefan Fjällström berättar att han ringt till polisen i Fagersta samt sagt till poliser som varit ute på patrull om att han vill se fler fartkontroller på Vallongatan.

– Jag har fått svaret att polisen måste få fler samtal om det. Men jag har aldrig sett några kontroller här. Det är nedprioriterat, men de vet nog om problemet. Det är livsfarligt här ibland.

För att försöka råda bot på fortkörningen på Vallongatan ritade några av de boende i torsdags med krita på vägen: ”E4 N Sundsvall” och ”E4 S Stockholm”. Något som hittills har gett resultat.

– Det är jättestor skillnad. Folk har stannat till för att se vad det står. Det var syftet. Vi har kallat det för E4 länge, det åker ju bilar här hela tiden. Men polisen vill inte göra något. Det är tragiskt att någon olycka måste ske innan det händer något, säger Kicki Prause Wong.

Det är självklart att polisen försöker övervaka hastigheterna i Fagersta, menar Håkan Karlsson, biträdande närpolischef i Fagersta.

– Det är ju vår uppgift. Det behöver inte komma ”tillräckligt många samtal” för att vi ska göra det. Vi kan göra det utan att någon ringt om det, säger han.

Fortkörningarna sker emellertid över hela stan, menar Håkan Karlsson.

– Det är ju för att folk kör för fort som olyckorna händer. Men på sommaren har vi minimal bemanning. Vi gör så mycket vi kan, och mäter hastigheter, om vi får personalen att räcka till. Men det är alltid svårt.

Annons