Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan: Märker du av att det är den fattigaste månaden?

Årets fattigaste månad går mot sitt slut. Många har gapande plånböcker efter jul- och nyårsfiranden. Skuldrådgivarna ger sina tips på hur du ska klara helgen.

Annons
Malin och Bjarne Engström, 41 och 42 år, lärare, Fagersta:– Ja man märker hur man längtar efter barnbidraget.

Efter ett par veckor med matlåda börjar ljuset i slutet på tunneln nalkas för många. På måndag är det flera som får lön. Men innan dess är det en sista knaper helg.

Berit Stenström, budget- och skuldrådgivare för Fagersta och Norbergs kommuner, och Eva Anderberg, skuld- och budgetrådgivare vid Skinnskattebergs kommun, trycker båda på vikten av att ha en budget på lång och kort sikt.

– Gör en budget utifrån hur verkligheten är, inte utifrån hur jag önskar att den vore. Vilka pengar har jag? Vilka behov har jag? säger Eva Anderberg.

Ett till tips hon har är att prata med en vän om sin budget så att det blir lättare att hålla den.

– Har man inga pengar ska man gå till socialtjänsten, säger Eva Anderberg.

Hon och Berit Stenström märker inte av att folk hör av sig under januari. Dock går det att höra av sig till dem för att få tips.

– Om man vet att man har en tajt ekonomi hela året då måste man göra en budget. Och att man ser till att betala hyran nu i februari. Har man handlat på kredit kan man kanske förhandla så man kan betala lite mindre den här månaden, säger Berit Stenström.

Cecilia Fredriksson, 27 år, med Cornelia i vagnen: – Barnen har varit så små så det har inte behövts så mycket julklappar.
Therese Lööw, 33 år, arbetssökande, Fagersta: – I vanliga fall nej men nu blev det ett avbrott mellan föräldrapenningen och a-kassan.
Kristofer Olsson, 25 år, med sonen Theodore:– Nej, det har varit som en vanlig månad med lite extra utgifter.
Anders Kölner, 65 år,  pensionär, Fagersta:– Nej, men jag var och klippte mig och frisören sa att han märkte skillnad direkt.
Eva Tott, 60+, bildlärare, Norberg:– Nej, det gör jag inte. Jag har en välplanerad ekonomi.

Tips för att klara januari

Betala alla fasta kostnader först.

Gör efter det en budget så det går att se hur mycket pengar som finns kvar.

Inför köpstop och skjut på onödiga köp.

Undvik reor och att äta ute. Gör matlådor i stället.

Planera framåt så att nästa år inte blir lika svår.

Lägg upp ett regelbundet månadssparande i början av månaden i stället för att spara det som eventuellt blir över på slutet av den.

Källa: Nordea

Annons