Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Elvis till blomstermotiv

Hon ritade av Elvis när hon var i skolåldern, men numera hellre blommor och natur. För Margareta Danielsson har motiven på hennes målningar och teckningar skiftat, men intresset håller i sig.

Annons

På väggarna i Margareta Danielssons lägenhet i Västanfors sitter några av alla hennes tavlor. En stor med liljor i vardagsrummet, stilleben med frukt och grönt i köket och en målning av hennes tidigare hund i sovrummet. Och många fler målningar står staplade i ett hörn och det finns fyllda skåp och lådor med bilder och målargrejer i bostaden.

– Man skulle ha ett extra rum så att allt kunde stå uppe hela tiden. Nu sitter jag oftast här vid köksbordet och plockar undan för varje gång, säger Margareta Danielsson.

Blommor. Margareta målar oftast sittandes vid köksbordet. Blomstermotiv och akvarell återkommer, men hon gillar att prova olika tekniker.

Hon plockar fram mappar med akvarell- och gouachemålningar, visar sitt material med penslar och olika färger för olika tekniker. Olja, pastellkritor, akvarell och gouache.

– Jag tycker det är roligt att prova lite olika sätt att måla. Men mest använder jag nog akvarell.

Tidigare var hundutställningar något som Margareta ägnade mycket av sin fritid åt, vid sidan av jobbet.

Margareta är född i Allmänningbo, flyttade sedan till Fagersta och jobbade på kafé, bruket och med trappstädning.

Men nu har hon ingen hund längre och det är det framför allt målandet som är hennes hobby. Och trädgård, som hon får utlopp för genom att odla på balkongen. Pelargonerna där är fortfarande stora, färgstarka och välmående, och det är som att sitta i en färgglad trädgård där trots att det börjat bli lite höstkänsla i luften.

– Jag har fått veta att en släkting på min morfars sida var trädgårdsmästare i Örebro, kanske fick jag någon ådra av honom, säger Margareta och skrattar.

Intresset för blommor och natur syns i hennes tavlor.

Margareta har målat sedan hon var liten och det finns tavlor både travade och uppsatta i varje rum.

– Ibland har jag hämtat hem saker från naturen och arrangerat i ett stilleben som jag sedan målat av. Det är roligt, det skulle jag vilja göra mer, även om det är svårt.

Margareta har deltagit på några utställningar, som på bibliotek och i skyltfönster i Västanfors och Fagersta. Men mest av allt målar hon för sin egen skull, för att hon tycker det är roligt.

– Jag har ritat sedan jag var liten och gick i skolan. Jag hade högsta betyg i teckning. Då ritade man av Elvis, Tommy Steele och andra idoler. Det var det ju så man gjorde när man var sådär 14, 15 år, säger Margareta och skrattar.

Hon har framför allt lärt sig på egen hand. Men hon har också tyckt det varit roligt att utbyta erfarenheter med andra.

– Ett tag gick jag hos Birgitta Håve på kurs. Det var roligt att komma i kontakt med andra som målar, alltid lär man sig någonting.

Annons