Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever ska hjälpa ungdomar att få jobb

Ungdomar som hjälper andra ungdomar att få extrajobb och på så vis främjar arbetslivet i Fagersta, det är affärsidén hos ett av årets UF-företag.

Annons

Emily Hearne, Ellelta Tella, Lovisa Ludvigsson, Emilia Sörengård, Pavel Gentek och Gustav Pettersson har bildat Time To Work UF.

Varje år får gymnasieeleverna på ekonomiprogrammet prova hur det är att bedriva egen verksamhet genom att gå ihop och förverkliga en affärsidé. Eleverna får fria händer inom ramarna för vad som är genomförbart, därför kan affärsidéerna skilja sig brett åt mellan företagen.

Genom åren har många av Brinellskolans gymnasielever visat prov på lyckad företagssamhet genom innovativa idéer och problemlösningar. Först på bollen att starta bemanningsföretag är dock nystartade företaget Time To Work UF, som vill hjälpa ungdomar ut i arbetslivet.

- Vissa kallar oss bemanningsföretag, men det som är unikt med oss är att vi nyttjar våra personliga kontaktnät och det faktum att vi själva är ungdomar, säger Emily Hearne, kommunikationsansvarig på företaget.

Emily utgör tillsammans med Pavel Gentek, Gustav Pettersson, Lovisa Ludvigsson, Emilia Sörengård och Ellelta Tella UF-företaget Time To Work. Tillsammans har de enats om en affärsidé som innebär att förmedla arbete till ungdomar som behöver extrajobb.

- Vi var alla överens om att vi ville göra någon form av samhällsnytta och inte bara tjäna pengar. Vi tittade på vad som var aktuellt och såg att tidningen skrev om ungdomsarbetslösheten i Fagersta, då föddes vår idé, säger Gustav Pettersson, ekonomiansvarig.

Time To Work UF riktar sig till ungdomar mellan 16 och 21 år som söker extrajobb, samt till företag som är i behov av personal som snabbt kan hoppa in. Som arbetssökande ungdom kan du registrera dig gratis hos Time To Work. De tar reda på vem du är och vad du har för erfarenheter, sedan kan du bli inringd när företaget hittat ett uppdrag som passar just dig.

Företagare har å sin sida en garanti på att rätt person tilldelas uppdraget via Time To Work. Mellan båda parter finns ett kontrakt som säkrar uppgörelsen, och i skrivande stund har Time To Work UF redan upprättat tre sådana avtal.

- Vår affärsplan håller på att ta form och vi har redan kontrakt med de tre företag vi hunnit prata med, det känns otroligt kul och lovande, säger Pavel Gentek, VD för Time To Work. Pavel berättar att reaktionerna på affärsidén varit positiva, och att efterfrågan visat sig vara stor.

- 90 procent av ungdomarna som deltog i vår marknadsundersökning var i behov av extrajobb. Och bland företagen var det många som behövde utöka sina vikariepooler, framförallt med folk som kan rycka in snabbt.

All förmedling mellan företag och arbetstagare sker via Time To Work UF, som menar att tillgänglighet är ett av deras unika och starka drag.

- Att vi själva är ungdomar är en fördel. Vi kommer att nyttja våra kontaktnät till fullo, säger Emily Hearne.

I december ska de har en färdig och godkänd affärsplan redo för att användas, och alla är förväntansfulla.

- Visst har vi funderat på om vi tagit oss vatten över huvudet, men känslan av att lösa ett problem ger så mycket utdelning så att det är värt det, säger Emily.

Annons