Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade avsågat hagelgevär och mäsk hemma – slipper fängelse

Den 54-årige Fagerstabon begick sina brott under inflytande av tungt narkotikamissbruk. Nu får han av Västmanlands tingsrätt en chans att komma tillrätta med sitt missbruk. Misslyckas han väntar fängelse.

Annons
Hagelgeväret som polisen hittade hemma hos 54-åringen.Foto: Polisen

Det hela började, som vi tidigare berättat när 54-åringen åtalades, en februaridag 2016 när en polispatrull i Fagersta uppmärksammade mannen. Han var uppenbart drogpåverkad och togs med för provtagning och förhör.

Det ena ledde till det andra och det slutade med att polisen tog sig in i hans bostad. Där fanns en hembränningsapparat och några rejäla mäskdunkar. I ett förråd i källaren låg ett avsågat hagelgevär och flera patroner.

Ett år senare var det dags igen; han satt i en bil med andra personer och i bilen låg ett gevär och en revolver och ammunition.

54-åringen åtalades vid Västmanlands tingsrätt och omsider gick saken till rättegång. Han åtalades för en del andra småbrott som han utfört under inflytande av narkotikapåverkan.

Där berättade 54-åringen att han skaffat sig hagelgeväret för flera år sedan. Hembränningsapparaten hade han skaffat sig men aldrig fått att fungera ordentligt. Han nekade till att ha med vapnen i bilen, men överbevisades av DNA-spår.

Över huvud taget var han inne i ett tungt missbruk när han begick samtliga sina brott.

Västmanlands tingsrätt räknade ut att straffvärdet för de brott han döms för – främst det grova vapenbrottet som hagelgeväret utgör kopplat med innehavet av övriga vapen – är ett och ett halvt års fängelse.

Rätten menade att det normalt sett borde vara fängelse för den som dömts för grovt vapenbrott, men att man för 54-åringen kunde göra ett undantag.

Detta sedan han förklarat sig villig att genomgå en tuff behandling; vistelse på på avgiftning följt av hårt arbete på ett lantbrukskooperativ under ett år, och därefter övervakning.

Rätten dömer honom därför till skyddstillsyn med föreskrift om att han ska genomgå behandlingen. Sköter han sig inte eller återfaller i missbruk blir det aktuellt med fängelse.

Annons