Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han startade eget efter två år i landet

Nästan vart femte jobb i Västmanlands privata sektor skapas i företag som drivs av utrikesfödda. Det visar statistik från SCB som Visma sammanställt.

Annons
Ägaren Amer Shbeeb (t.v. i bilden) kom från Syrien till Sverige med sin fru och deras tre barn för två år sedan. Nu driver han företaget Technical Center i Fagersta och ingenjören Usama Alrabat praktiserar i butiken.

Samer Shbeeb öppnade sin telefonbutik Technical Center för snart tre månader sedan. Efter bara två år i Fagersta och Sverige bestämde han sig för att starta ett eget företag.

– Jag måste ha ett arbete och om man startar eget kan man också hjälpa andra att få ett jobb, säger han.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, var 16 procent av befolkningen i Västmanland född utanför Norden 2013. Samma år drevs ett av åtta företag, 13 procent, av en västmanlänning som var född utanför Norden. Det motsvarar 1  031 företag. Under 2013 skapade dessa företag 961 nya jobb.

Samer Shbeeb gick en kurs i företagande hos kommunen och tycker att det var lätt att starta ett företag. Nu hoppas han att fler kan göra som han.

– Många säger att det är svårt och att det inte finns några jobb, men man kan om man vill, säger han.

Kontakten med kunder ser Samer Shbeeb som mycket positiv.

– Det är bra för språket, jag lär mig mer svenska.

Över stora delar av landet hänger andelen nya arbetstillfällen som skapas av utrikesfödda ihop med andelen företag de driver och hur stor del av länets befolkning de utgör.

Annons