Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han visar husen byggda på de vackra slaggstenarna i ny bok

Fagerstabon Peter Nyblom är nu aktuell med boken "Slaggsten och slagghus- unika kulturskatter" där han har visar sina fotografier på de mindre uppmärksammade slaggstenshusen.

Annons

Peter Nyblom har sedan länge brunnit för att fotografera. Han blev årets Fagerstabo år 2014 och har nu släppt ännu en bok tillsammans med Ann Marie Gunnarsson där hans bilder av de så kallade slaggstenarna finns att beskåda. Boken är grundad på Ann Marie Gunnarssons avhandling där hon har skrivit texten och Peter Nyblom fotograferat. När han fick erbjudande om att vara med och skapa boken sa han ja.

Peter Nyblom berättar att slaggstenen är mycket vacker att se på och visar de bilder han är mest nöjd med.

–Eftersom jag är en historienörd så hoppade jag på. Men jag ville att vi skulle göra det tillsammans, säger Peter Nyblom.

Projektet med boken "Slaggsten och slagghus - unika kulturskatter" tog honom och Ann Marie Gunnarsson tre år att göra. Peter Nyblom har tidigare gett ut egna böcker och ha medverkat i flera andra. Boken handlar om hus byggda på den slagg som blir vid tillverkning av järn. I bilderna som Peter Nyblom visar ser stenen skimrande ut på samma sätt som olja kan göra. Slaggstenen fungerade som ett alternativ till timmer då mycket av alla träd som avverkades skulle användas till träkol.

–Det är en biprodukt av järnframställning som man började ta vara på under andra halvan av 1700-talet ungefär. De finns i allt från ett litet fårhus till kyrkor. Det finns även i vissa herrgårdar. Det är ett bra och tåligt material, säger Peter Nyblom.

Ordet slagg, har inte det en ganska negativ klang?

–Jo, kanske det. Men ändå så gjorde man ju också smycken av det då det finns lite olika färger. Inte gult och rött, men de andra färgerna finns. Jag har själv gett ett sånt smycke till min fru på 80-talet då jag tyckte det var vackert, säger Peter Nyblom.

Läs också: Peter Nyblom tilldelas pris för sina fotografier

Peter Nyblom tycker att det är viktigt att förmedla om slaggstenshusen som finns på många ställen, speciellt i Bergslagen. Framför allt till unga människor.

–Det är viktigt att alla som inte vet om dessa hus får veta mer om slaggstenshusen. De kommer ju finnas överallt på många ställen, säger Peter Nyblom.

Läs också: 50-talets formspråk tilltalar Peter

Annons