Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikapporganisationen höjer rösten efter incidenten vid Fagerliden

"Funktionsnedsatta har rätt till tillgänglighet"

Annons

Johann Küberger, handikapporganisationen DHR:s Västmanlandsordförande, ser hur funktionsnedsatta blir diskrimenrade hela tiden.

Fagersta-Posten har tidigare skrivit om Johannes Ruutikainen som med hjälp av sin assistent fick göra en egen ramp för att kunna ta sig in på Fagerliden. När Johann Kühberger, handikapporganisationen DHR:s Västmanlandsordförande, läste det så blev han förbannad. Enligt den konvention som trädde i kraft 2009 så har människor med funktionsnedsättning rätt till handikappsanpassning på allmänna platser.

Läs mer: Rullstolsburen fick ordna egen ramp av bråte för att kunna delta på idrottslektionen

–Det började koka i mig. Jag har sett det tidigare och det händer hela tiden. Men enligt den nya konventionen är det ett måste att handikappsanpassa Fagerliden, säger Johann .

Att Johannes Ruutikainen skulle ha hänvisats till den ingång som ismaskinen åker är Johann Küberger skeptisk till.

–Det är ju inte den riktiga ingången. Det är ju bara en tillfällig lösning, säger han.

Läs också: Ny rehabbassäng börjar byggas

Konventionens syfte är att främja och skydda de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheter för alla personer med funktionsnedsättning. Johann Küberger berättar att det planerades för en utbildning i tre steg som skulle hållas för bland annat tjänstemän i Fagersta. Av någon anledning har den ännu inte blivit av . Men med tanke på vad som inträffade vid Fagerliden förstod Johann Küberger att den är högst nödvändig.

–Funktionsnedsatta har rätt till tillgänglighet, säger Johann Küberger.

Läs också: Rangliga bryggor utgör fara

Annons