Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans uppdrag är att hjälpa företag anställa

Jobbsökare Håkan Rahlgård reser över hela Västmanland. Kompetent och gratis hjälper han företag i allt som rör rekryteringsprocessen. Snart kommer Rekryteringsskolan till Fagersta. En utbildning i arbetsrätt för småföretag.

Annons

Arbetsförmedlare/arbetsgivarservice Håkan Rahlgård svänger in i sin silvriga bil från riks 66, strax söder om Fagersta, till småföretagaren Magnus Torssell. En av flera företagare som upptäckt hur man kan få hjälp av Jobbsökarna.

Uppdrag jobbsökarna. Håkan Rahlgård, till vänster, har hjälpt småföretagaren Magnus Torssell på Backgården att hitta en anställd till skogsdelen.

– Rekryteringen tillsammans med Håkan har fungerat klockrent, säger Magnus Torssell.

– Som företagare, 180 procent inne i sin verksamhet, hinner man inte tänka på hur man ska rekrytera rätt person, anställnings- och stödformer. Då är jobbsökarnafunktionen jättebra. Vid Färna skogsutbildning fann de vad Magnus sökte. Jobbsökarna startade 2013 som ett projekt av Företagarna och Arbetsförmedlingen.

– Resultatet var väldigt lyckat. Småföretagen fick den service de önskat av Arbetsförmedlingen. Snabb rådgivning utifrån sina behov. Information om löne-, stöd- och anställningsformer. Hjälp att hitta lämpliga kandidater, säger Håkan Rahlgård.

Efter projekttidens slut har Jobbsökarna fortsatt. – Jag jobbar riktat åt småföretagare i hela Västmanland. Men kanske är jag lite av en doldis i Fagerstaområdet.

Håkan Rahlgård. Han inbjuder småföretag med upp till tio anställda till Rekryteringsskolan för norra Västmanland.

Det ska vi råda bot på. Hur är din jobbsökarroll?

– Vanligast är att småföretagare ringer och begär min hjälp med en rekrytering. Jag besöker företaget, inventerar behov och matchar en kravspecifikation på Arbetsförmedlingens sökandebank.

– Om inga lämpliga kandidater finns skapar vi en rekryteringsannons. Jag kan sedan hjälpa till med att leverera ett urval sökande utifrån kravspecifikationen.– Kostnadsfritt underlätta och avlasta för företagare som inte använt sig av Arbetsförmedlingens tjänster. Nu lär vi dem tänka om.

Kan man se på mängden uppdrag som konjunkturbarometer?– Inte riktigt, men faktum är att jag haft mer än 30 uppdrag bara efter semestrarna i år. Och glädjande 5-6 uppdrag i Fagersta och Norberg.

Yrken där företagare har svårt att hitta personal?– Arbetskraftsbrister kan uppstå snabbt i alla yrken. Generellt är det svårt att hitta yrkesfolk till verkstad – som svetsare. Kockar efterfrågas, likaså erfarna städare med körkort.– Körkort efterfrågas ofta när vi ska hitta exempelvis undersköterskor, personliga assistenter, lokalvårdare.

Och den 25 oktober ska småföretagare sättas på skolbänken i Fagersta?– Ja, den första fristående kursen för den som driver eget företag eller just ska starta. Som vill växa, anställa och veta mer om arbetsrätt, säger Håkan Rahlgård.

– I Västerås och Arboga har vi fortsatt med kvällar där företagare fått träffa försäkringskassa och skatteverket.

Jobbsökarna Västmanland

Ett samarbete mellan Företagarna och Arbetsförmedlingen.Hjälper småföretag att hitta rätt arbetskraft.Rekryteringsskolan för småföretagare håller första fristående kortkursen i Fagersta den 25 oktober, på Arbetsförmedlingen. Arbetsrättsjurist Johan Rosengren medverkar om anställningsformer, kollektivavtal, försäkringar samt hur man skriver anställningsavtal.

Annons