Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har hållt oss till de trafikföreskrifter som finns"

Det berörda åkeriet vars lastbilsförare har kört över Per Olsskolans skolgård tillbakavisar anklagelserna om trafikbrott. ”Vår förare har följt kommunens trafikföreskriftelser korrekt”, säger åkeriet ägare.

Annons
Den övre infarten till Per Olsskolan.

Fagersta. Artikeln i onsdagens tidning där bland andra rektorn Kerstin Bylund-Bergström ifrågasätter lastbilars passage genom skolgården får nu mothugg från berört åkeri.

– Då vi bedriver varutransporter och levererar väldigt mycket förnödenheter till bland annat skolor så innebär det ofta att vi måste köra på vägar där andra motordrivna fordon inte får köra, säger åkeriets vd och tillägger:

– Vår chaufför har fått utstå massiv kritik från flera håll i Fagersta, vilket har medfört att den mår väldigt dåligt trots att den inte gjort något som helst felaktigt. Vi har hållt oss till de trafikföreskriftelser som finns i kommunen.

Har ni haft ärenden på skolan eller enbart använt vägen som genomfart?

– Det händer flera gånger i veckan att vi behöver lämna exempelvis kontorsmaterial vid Per Olsskolans expedition eller varor vid lastkajen. Jag har testat att lämna samtliga varor vid lastkajen (nedre skolgården) men då blivit ombedd att leverera det till det hus som varorna ska till och till de som har beställt, säger lastbilschauffören på det berörda åkeriet.

Det finns ett generellt förbud för fordonstrafik på skolgårdarna i Fagersta. Undantaget gäller för nyttotrafik, till exempel leveranser, men bara vid behov.

Harold Nilsson, förbundschef på NVK, menar att varutransporter inte ska använda gång- och cykelvägen vid Per Olsskolan, utan att det finns andra körytor.

Om något levereras uppe vid förskolan och man sedan ska ned till skolans matsal så ska man köra runt, enligt Harold Nilsson.

Intill övre skolinfarten sitter det en körförbudsskylt, med tillägget ”Gäller ej servicefordon”.

– Det är inte avsikten att det är fritt fram för dem, utan då får man titta på föreskriften. Man kan inte skriva allt på en skylt.

Tycker du avsikten är tydlig?

-Ja, det tycker jag, säger Harold Nilsson.

Sven-Gunnar Wallin, på Västerås trafiksäkerhetsförening, tycker att skyltningen ska bli tydligare och att man ska sätta upp gång- och cykelvägsskyltar.

- Sätt upp dem där man inte får åka bil, säger han.

Undantag från körförbud

Den 29 april 2010 beslutade Fagersta kommun att på skolområdena vid Brinellskolan, Risbroskolan, Alfaskolan, Mariaskolan och Per Olsskolan får motordrivet fordon inte föras. Motordrivna fordon får dock föras inom områdena om det behövs för taxitrafik, varuleveranser, service-, underhålls-, reparations-, byggnads-, anläggningsarbete eller liknade arbete.

Källa: transportstyrelsen.se

Annons