Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan Fagersta få ett nytt flerbostadshus

Ett nytt flerbostadshus i Västanfors kan bli verklighet inom ett par år. Kommunen har beslutat att utreda markförhållandena vid det gamla sågverksområdet – vilket är ett första steg mot att bygga nytt på den platsen.

Annons

Här kan det byggas ett flerbostadshus. Det går att söka statligt bidrag för att sanera förorenad mark - något som Fagersta kommun planerar att göra om gamla sågverksområdet blir aktuellt för bostadsbyggande.

Fagersta är i stort behov av nya bostäder. Kommunen växer och det råder bostadsbrist. Lösningen kan vara ett bygge på gamla sågverksområdet i Västanfors, nedanför Gröndalsparken och mot vattnet.

–Just där nära vattnet är det ett ganska fördelaktigt och attraktivt läge som gör att det är intressant för oss att titta på saken, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu ska marken på den här platsen utredas. Frågan är i vilken utsträckning området är förorenat av gifter från det numer försvunna sågverket. Kommunstyrelsen gav på tisdagen Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning i uppdrag att undersöka marken för att avslöja eventuella föroreningar.

I den budget som togs av fullmäktige i slutet av oktober finns 37 miljoner kronor avsatt för flerbostadshus.

– Det här får man se som ett första steg, säger Marino Wallsten.

Hur sannolikt är det att Fagersta får nya flerbostadshus inom några år?

Vi har ambitionen att ha det på plats enligt plan. Första milstolpen är 2019. Vi vill göra allt vi kan för att nå de satta målen. Då ser vi att det är angeläget att börja så tidigt som möjligt för vissa delar. Speciellt om det ska till detaljplaneändringar, säger Wallsten.

Läs mer: Allt fler hus säljs innan visning

Målet i det första läget är att ta fram nya sjönära tomter i Fagersta kommun. Vem som sedan bygger är oklart.

– Flerbostadshus i olika former – det kan handla om hyresrätter, bostadsrätter, seniorboende med mera – är något som vi aktivt ska stimulera till. Om vi inte till och med ska ta initiativ till att bygga och uppföra själva, säger Wallsten och fortsätter:

– Vi vet att vi har en skriande efterfrågan och vi behöver se till att det kommer till fler bostäder.

Läs också: Sjönära boende lockar till norra Sjöhagen

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Annons