Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill den politiska majoriteten placera Fagerstas nya äldreboende

Fagerstas kommande äldreboende ser ut att hamna på grusplanen mellan västra och östra Uggelbo.

Annons
Den här platsen, mellan västra och östra Uggelbo, har den politiska majoriteten i Fagersta valt ut för det kommande äldreboendet.

Placeringen av Fagerstas kommande särskilda boende blev under våren en infekterad fråga. Politikerna kokade tidigare i år ned förslagen till två tänkbara alternativ.

Boende på Uggelbo lämnade i våras in protestlistor mot det så kallade alternativ nummer två – men trots protesterna föreslår nu politikerna i majoriteten den här placeringen.

– Vi har gjort en samlad bedömning utifrån det underlag vi har tagit in och synpunkter från så många håll som möjligt och av de två föreslagna placeringarna så förordar vi det här alternativet, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Vi tror att det är den bästa möjliga placeringen i det här läget.

Det finns flera fördelar med placering nummer två jämfört med placeringen vid Uggelbo trädgård – detta enligt en skrivelse från den politiska majoriteten (förutom Socialdemokraterna och Moderaterna står också Centerpartiet och Liberalerna bakom förslaget).

I skrivelsen står det att alternativ ett ligger nära järnvägen och att det därmed skulle krävas bullersänkande åtgärder.

Anslutningsavgifterna för alternativ två bedöms också vara betydligt lägre: 50 000 kronor jämfört med 1,1 miljoner kronor. Detta enligt uppgifter från VB energi.

Boende på Uggelbo har framför allt protesterat mot att grusplanen mellan bostadsområdena kommer att försvinna. Därför vill den politiska majoriteten bygga en allaktivitetsplan i närområdet.

– Vi försöker hitta vägar som tilltalar de boende lite mer än ursprungsförslaget, säger Wallsten.

I det nya förslaget ingår även att göra strandområdet nedanför det kommande äldreboendet mer tillgängligt för allmänheten. Politikerna föreslår bland annat promenadstråk, lekpark, hundrastgård och plats för isbana.

I förslaget framgår också att det nya bygget ska ske så att transporter, parkeringar och besökande inte ska störa den nuvarande bebyggelsen på Uggelbo.

Politikerna vill även utreda möjligheten att inhysa en förskola i samma byggnad som det nya äldreboendet.

– Att ha en förskola vid ett äldreboende har visat sig ha positiva effekter för såväl barn som äldre som vistas på samma område, säger Wallsten.

– Vi har kvar förslaget om en ny förskola vid Ringvägen på Risbrområdet. Det ena förtar inte det andra, fortsätter han.

Förslaget från den politiska majoriteten har gått igenom kommunstyrelsen och hamnar på kommunfullmäktiges bord i slutet av oktober för beslut.

Allt pekar alltså på att det blir ett äldreboende mellan västra och östra Uggelbo.

Läs mer: Nytt äldreboende inom tre år i Fagersta

Annons