Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga böter för man som tittade på julbelysning i stället för på vägen

En man i övre 40-årsåldern från Fagersta döms för vållande till kroppsskada och måste betala 18 000 kronor i böter, enligt tingsrättens beslut. I november blev han distraherad av julbelysningen och körde på en man som gick på ett övergångsställe.

Annons

Inför julen 2016 upplystes ett träd i Vilhelminaparken, vilket distraherade en förare på Stationsvägen.

En regnig och mörk lördagskväll i november 2016 skedde en olycka på ett obevakat övergångsställe, vid Stationsvägen i Fagersta. En man i övre 70-årsåldern blev påkörd och fick lindriga skador, som sårskada, yrsel och frakturer.

Föraren förklarade att han hade tittat på ett upplyst träd i Vilhelminaparken strax innan kolissionen och inte sett den äldre mannen. Han har beskrivit i förhör att han tittade på trädet i max en sekund, sedan smällde det till. Hastigheten har han uppgett var 30-40 km/h.

Läs också: Åtal: Tittade på julbelysning i stället för på vägen – körde på en person

Föraren åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, men nekade till att ha varit vårdslös. För att dömas för det krävs att föraren har varit rejält oaktsam eller medvetet risktagande. Tingsrätten anser inte att Fagerstabon har uppfyllt dessa krav genom sin körning och friar honom från misstanken om vårdslöshet i trafik. Däremot döms han för vållande till kroppsskada.

Han döms av Västmanlands tingsrätt att betala sammanlagt 18 000 kronor i dagsböter.

Läs också: Farlig julbelysning? – 77-åring påkörd på övergångsställe

Annons