Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten ändrar straff för inbrott på Brukshotellet

Under påsken tog en 25-årig man sig in på Brukshotellet och försökte stjäla tv-apparater. När polisen grep honom gjorde han motstånd och hotade flera av dem. Nu får han sitt straff ändrat från 16 månaders fängelse till två års skyddstillsyn med behandlingsplan.

Annons

Mannen dömdes av tingsrätten för grov kvinnofridskränkning, stöld vid fyra tillfällen, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman av normalgraden och två fall av ringa hot mot tjänsteman. Straffet bestämdes till fängelse i ett år och fyra månader.

Mannen överklagade delar av tingsrättens dom och yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet för grov kvinnofridskränkning och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han yrkade även på att straffet skulle ändras till skyddstillsyn med behandlingsplan.

Hovrätten gör en annan bedömning på några av delpunkterna i åtalet som utgör grov kvinnofridskränkning. En misshandel anses inte vara styrkt och en annan misshandel anser hovrätten vara ringa. Men sammantaget tycker hovrätten, likt tingsrätten, att brottsligheten utgör grov kvinnofridskränkning.

Även i fallet med tillgrepp av fortskaffningsmedel står domen fast.Hovrätten inhämtade ett yttrande från Kriminalvården som anser att 25-åringen borde dömas till skyddstillsyn med behandlingsplan. Hovrätten ändrar därför straffet för att den anser att behandlingsplanen kan bidra till att mannen inte återfaller i brott.

Annons